ГоловнаСвіт

Інтерпол нарахував понад 170 смертників, готових здійснити теракти в Європі

Список складений на основі даних, отриманих в Сирії та Іраку.

Інтерпол нарахував понад 170 смертників, готових здійснити теракти в Європі
Боевики ИГИЛ
Фото: kurdpress.com

До складеного Інтерполом списку бойовиків "Ісламської держави", які підготовлені для ролі смертників під час здійснення терактів в Європі, увійшли прізвища 173 осіб, пише The Guardian.

Редакції вдалося ознайомитися з документом, який був поширений в спецслужбах ще 27 травня 2017 року.

До списку увійшли особи, "які, можливо, були навчені збирати і встановлювати саморобні вибухові пристрої для завдання серйозних травм і смертей".

Список складений на основі відомостей, отриманих американською розвідкою в Сирії та Іраку. Пізніше ці дані були передані ФБР, а потім і Міжнародній організації кримінальної поліції.

Список містить імена потенційних смертників, дату їх приєднання до ІД, останнє місце проживання, включаючи мечеті, в яких вони молилися, і фотографії. Одна з цілей поширення списку в Європі - спробувати встановити особи тих бойовиків, які народилися і виросли в європейських країнах. Інтерпол попросив своїх партнерів в країнах Європи звірити список зі своїми базами даних і за можливості доповнити його інформацією про згаданих у ньому осіб, зокрема, їхніми особистими даними, відомостями про перетин кордонів, їхнє можливе кримінальне минуле, активність в соціальних мережах.

Водночас підкреслюється, що Інтерпол на сьогодні не має даних про те, що перелічені в списку люди вже перебувають в Європі.

Проте спецслужби побоюються, що у процесі розгрому ІД на Близькому Сході дедалі більше членів цієї організації будуть намагатися приїхати в Європу, щоб стати смертниками.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram