ГоловнаСвіт

Bellingcat підготувала доповідь про артилерійські обстріли України з території РФ

Дослідники вважають обстріли з боку РФ військовими діями Росії щодо України.

Bellingcat підготувала доповідь про артилерійські обстріли України з території РФ
Воронка от снаряда
Фото: Нелли Вернер

Міжнародна група розслідувань Bellingcat 21 грудня опублікує нову доповідь з приводу конфлікту на сході України під назвою "неоголошена війна Путіна - Літо 2014. Удари російської артилерії по Україні".

Експерти Bellingcat за допомогою загальнодоступних супутникових знімків проаналізували сотні вирв від снарядів на Донбасі і виявили сотні артилерійських позицій на території Росії, що межує з Україною.

На основі аналізу в Bellingcat дійшли таких висновків:

- артилерійські підрозділи ЗС РФ здійснили щонайменше 149 окремих атак по Україні влітку 2014 року. При цьому було знайдено не менш ніж 130 місць, які, ймовірно, використовувалися як артилерійські позиції;

- 408 цілей артилерійських ударів у межах України потрапляють в радіус дії російських артилерійських систем і мають траєкторію, що перетинає російсько-український кордон; 127 з них розташовані в межах 3 км від російського кордону;

- загалом, як свідчать воронки, російські військові випустили тисячі артилерійських снарядів по цілях в Україні влітку 2014 року.

При цьому в Bellingcat відзначають, що реальні цифри здійснених обстрілів можуть бути в рази більші.

Також дослідники дійшли висновку, що артобстріли з території РФ почалися на початку липня 2014 року і посилилися за частотою та масштабами в серпні і вересні 2014 року. Таким чином, як випливає з доповіді, ці атаки можуть розглядатися як військові дії Російської Федерації проти України.

Повну версію доповіді буде опубліковано 21 грудня.

Як повідомляли раніше, сили АТО зазнали 39 обстрілів у четвер.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram