ГоловнаСвіт

Організатори перевороту в Туреччині планували замінити Ердогана на екс-командувача ВПС, - ЗМІ

Генерал Озтюрк заперечує свою причетність до змови проти турецького президента

Організатори перевороту в Туреччині планували замінити Ердогана на екс-командувача ВПС, - ЗМІ
Акын Озтюрк
Фото: EPA/UPG

Організатори невдалого військового перевороту в Туреччині планували зробити президентом країни генерала Акина Озтюрка, колишнього головнокомандувача ВПС країни, який покинув свій пост ще до путчу.

Про це повідомляє Haber Turk.

Ім'я Озтюрка значилося в списках, заздалегідь підготовлених бунтівниками. Хоча сам Озтюрк свою провину не визнав, кілька путчистів засвідчили, що генерал був у курсі підготовки до змови.

При цьому, за інформацією видання, плани путчистів зірвав голова турецького Генштабу Хулусі Акар, який ізолював бунтівні підрозділи і зберіг контроль над основними силами армії, ВПС і флоту.

Нагадаємо, у ніч на 16 липня в Туреччині сталася спроба військового перевороту. Однак влада Туреччини незабаром взяла ситуацію під контроль. Загалом у результаті спроби перевороту загинули 246 людей, понад 2,1 тисячі отримали поранення. Близько 60 тисяч військових, поліцейських, суддів, держслужбовців і вчителів було відсторонено від посад, затримано. Декотрі перебувають під слідством. Після цього президент Туреччини оголосив про введення надзвичайного стану терміном на три місяці.

Прем'єр-міністр Туреччини звинуватив в організації спроби військового перевороту опозиційного мусульманського проповідника Фетхуллаха Ґюлена. Турецька влада стверджує, що Ґюлен створив терористичну мережу під назвою "Паралельна держава". Сам Ґюлен засудив спробу перевороту.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram