ГоловнаСвіт

Банк Англії презентував пластикову п'ятифунтову купюру з портретом Черчілля

Нові купюри міцніші і зношуватимуться щонайменше у 2,5 разу довше, ніж паперові

Банк Англії презентував пластикову п'ятифунтову купюру з портретом Черчілля
Фото: www.thenewfiver.co.uk

Банк Англії презентував нову пластикову п'ятифунтову купюру ($7,2) з портретом Вінстона Черчілля.

Про це повідомляє агентство Bloomberg.

"Полімер знаменує собою важливе нововведення. Він чистіший, безпечніший і міцніший", - сказав керуючий Банку Англії Марк Карні на презентації у Бленхеймському палаці (у графстві Оксфордшир, Англія) - родинному маєтку герцогів Мальборо, де народився майбутній прем'єр-міністр Великобританії. За його словами, "полімерні банкноти можуть пережити вилите на них бордо, сигарний попіл, укус бульдога і навіть подальше прання в машинці".

Очікується, що банкнота ввійде в обіг вже 13 вересня 2016 року. Слідом за ними випустять десятифунтові банкноти з портретом письменниці Джейн Остін наступного року, а потім двадцятифунтові купюри з художником Вільямом Тернером до 2020 року.

Згідно із заявою Банку Англії, нові купюри міцніші і будуть зношуватися щонайменше у 2,5 разу довше, ніж паперові.

Розмір нової купюри приблизно на 15% менший за нинішню п'ятифунтову пластикову купюру, на якій зображена реформатор британської тюремної системи Елізабет Фрай. Банкнота з Фрай буде вилучена з обігу в травні 2017 року.

Сьогодні близько 20 країн уже використовують полімери для виготовлення банкнот, зокрема Австралія, Нова Зеландія і Канада.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram