ГоловнаСвіт

FT: ЄС допустив введення санкцій проти Польщі

Брюссель вважає антидемократичною реформу Конституційного суду Польщі.

FT: ЄС допустив введення санкцій проти Польщі
Фото: podrobnosti.ua

Європейська комісія звинуватила уряд Польщі в тому, що він ставить під загрозу верховенство права, і допустила запровадження санкцій проти Варшави.

Про це пише британське видання The Financial Times.

Єврокомісія опублікувала свою заяву в рамках розслідування, яке стосувалося реформи Конституційного суду Польщі. У ЄС вважають ці зміни антидемократичними.

Як зазначає FT, "Євросоюз вперше звинувачує державу, яка входить до його складу, в підриві демократичних принципів". Якщо ситуація не зміниться, Брюссель може запровадити проти Варшави санкції у вигляді штрафу або позбавлення права голосу за новими законами Євросоюзу, пише видання.

FT також зазначає, що суперечка не тільки зіпсує відносини між Варшавою і Брюсселем, а й поставить під сумнів владу ЄС - її можливості вимагати законодавчих змін у суверенних державах-членах.

У січні президент Польщі Анджей Дуда підписав ухвалені парламентом ще в грудні поправки до закону про ЗМІ. Згідно з новою редакцією документа, конкурси на місця в правлінні та наглядовій раді Польського громадського телебачення і Польського радіо будуть скасовані, а їхніх членів затверджуватиме міністр казначейства. Це рішення викликало критику з боку Європейського мовного союзу, Асоціації європейських журналістів та Єврокомісії, а також спровокувало низку протестів у містах країни.

Раніше, наприкінці грудня 2015 року, Дуда затвердив поправки до закону про Конституційний суд, який позбувся права припиняти повноваження суддів. Тепер зробити це можна тільки за запитом президента або міністра юстиції.

Нагадаємо, що після цього голова Європарламенту звинуватив польський уряд в "путінізації європейської політики".

9 березня Конституційний суд Польщі оголосив вердикт про невідповідність Конституції республіки низки поправок до закону про трибунал, прийнятих нині владною партією "Закон і справедливість", які збурили суперечки в польському суспільстві.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram