ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

ЦБ Росії назвав туманними перспективи російської економіки

Рейтингові агентства поліпшили прогнози з економіки Росії.

ЦБ Росії назвав туманними перспективи російської економіки
Центробанк РФ
Фото: EPA/UPG

Перспективи відновлення російської економіки поки що туманні.

Про це в доповіді "Про що говорять тренди" повідомляє департамент досліджень і прогнозування (ДІП) Банку Росії (висновки департаменту можуть не збігатися з офіційною позицією ЦБ).

"Модельні оцінки ДІП і далі вказують на ймовірне продовження стагнації до середини року. Слабка динаміка деяких випереджальних показників вказує на те, що повноцінне відновлення економіки буде затяжним, враховуючи що відбуваються структурні зміни", - йдеться в документі.

Департамент очікує, що в першому кварталі 2016 року ВВП Росії впаде на 0,3%, у другому буде нульове зростання, в третьому - збільшення на 0,2-0,3 відсотка (в порівнянні з аналогічними кварталами 2015 року). Водночас ці прогнози кращі, ніж місяць тому. Тоді йшлося про спад в 0,7% і 0,3% в першому і другому кварталах відповідно.

Один з факторів, який негативно впливає на російську економіку в січні-березні, - скорочення витрат федерального бюджету. Це відбувається через падіння нафтогазових доходів, нагадали в департаменті.

Раніше 3 березня ЗМІ повідомили про підготовку Мінекономрозвитку кризового прогнозу на 2016-2019 роки. Відомство Олексія Улюкаєва очікує, що протягом цього періоду санкції і контрсанкції залишаться в силі.

За останніми даними Росстату, в січні 2016 року ВВП Росії скоротився на 3,7% в порівнянні з аналогічним місяцем минулого року. При цьому індекс промислового виробництва впав на 2,7%, оборот роздрібної торгівлі - на 7,3 відсотка, обсяг зовнішньої торгівлі - на 27,1%.

У лютому велика трійка міжнародних рейтингових агентств погіршила прогнози з економіки Росії. Standard & Poor's очікує, що в 2016 році ВВП скоротиться на 1,3% (раніше йшлося про зростання в 0,3%), Moody's - на 2,5% (замість зростання на 0,5-1,5%), Fitch - на 1% (замість зростання на 0,5%).

Нагадаємо, 1 березня  уряд Росії затвердив антикризовий план.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram