ГоловнаСвіт
Спецтема
"Исламское государство"

Ердоган заявив про готовність Туреччини боротися з тероризмом у Нігерії

Туреччина налагоджує економічну співпрацю з Африкою

Ердоган заявив про готовність Туреччини боротися з тероризмом у Нігерії
Реджеп Тайип Эрдоган, Мухаммад аль-Бухари
Фото: EPA/UPG

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган заявив, що готовий допомогти у боротьбі з тероризмом у Нігерії.

Про це повідомляє агентство AFP.

Крім того, турецький лідер підписав меморандум про торгівлю та економічне співробітництво з Нігерією, який його нігерійський колега, президент Мухаммад аль-Бухарі, назвав "початком наших спільних розробок".

"Як країна, яка бореться з тероризмом довгий час, кожен жахливий теракт, який відбувається тут, у Нігерії, глибоко ранить наше серце. Ми завжди готові співпрацювати з Нігерією в тому, що стосується тероризму", - сказав Ердоган журналістам, виступаючи у президентській віллі у нігерійській столиці Абуджі.

Наразі президент Туреччини перебуває в офіційному турі по країнах Африки, направленому на зміцнення економічних зв'язків з країнами-членами Економічного співтовариства країн Західної Африки (ЕКОВАС).

У вівторок, виступаючи в парламенті Гани, Ердоган заявив, що Туреччина "може зробити величезний внесок у встановлення глобального миру і безпеки".

За словами Девіда Шинна (David Shinn), запрошеного викладача Університету Джорджа Вашингтона, Туреччина не може конкурувати з Китаєм в Африці, але може заповнити такі ніші африканського ринку, як невеликі будівельні проекти, невеликі виробничі компанії і навіть надання деяких послуг".

З 2009 року Туреччина втричі збільшила число посольств своїх країн в Африці, авіаперевізник Turkish Airlines налагодив авіарейси в десятки точок континенту.

"Туреччина зараз не є основним торговим партнером ні для Нігерії, ні для Гани, не є вона також одним з їхніх основних інвесторів, - розповів агентству Кобус де Харт (Cobus de Hart), економіст NKC African Economics у Південній Африці. - Це означає, що будь-які двосторонні угоди, які сприятимуть збільшенню обсягів інвестицій у Західну Африку, безсумнівно, буде вітатися. Нігерія із задоволенням скористається такою можливістю з метою диверсифікації економіки від її залежності від нафти".

Нігерійське ісламістське угруповання "Боко Харам" (в перекладі означає "Західна освіта - гріх"), змінило назву на "Західноафриканську провінцію "Ісламської держави" у квітні цього року. Це було зроблено після того, як на початку березня лідер організації Абубакар Шекау присягнув на вірність "Ісламській державі", а в ІД погодилися прийняти клятву.

Угрупування "Боко Харам" створено у 2002 році. Воно діє в основному на території Нігерії і в сусідніх країнах. Прихильники угруповання виступають за введення шаріату і боротьбу зі впливом Заходу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram