ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

У січні нафтогазові доходи бюджету Росії впали на 30%

У цілому доходи російського бюджету порівняно з минулим січнем упали на 18%.

У січні нафтогазові доходи бюджету Росії впали на 30%
Фото: sitesovety.ru

У січні 2016 року бюджет Росії отримав майже на 30% менше нафтогазових доходів, ніж рік тому, через зниження світових цін на нафту.

Про це повідомляє РБК із посиланням на дані звіту Мінфіну про виконання бюджету.

У січні нафта Urals коштувала менш ніж $30, хоча бюджет на цей рік зверстано з розрахунку на середньорічну ціну в $40 і вище. Це призвело до того, що експортні мита на нафту і газ принесли в бюджет лише половину від минулорічної суми, і компенсувати цю втрату не змогли ні зрослі доходи від податку на видобуток корисних копалин, ні збереження ставок експортних мит.

У звіті сказано, що ставки експортних мит на січень розраховували ще в листопаді-грудні, коли нафтові ціни коливалися на рівні, ближчому до $40 за барель.

У цілому доходи бюджету порівняно з минулим січнем упали на 18%, або 235,9 млрд руб. При цьому скарбницю поповнили з профіцитом: витрати - передусім на держзакупівлі - були скорочені відразу на 54% (842 млрд). При цьому Федеральна податкова служба (ФПС) Росії зібрала податків на 35% більше, ніж рік тому.

Ціни на російську нафту Urals розраховують на підставі цін на марку Brent, які зараз не перевищують $34. 16 лютого влада Саудівської Аравії і Росії домовилися про замороження нафтовидобутку на січневому рівні, однак цей захід не буде ефективним у разі відмови інших великих гравців на ринку підтримати скорочення видобутку.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram