ГоловнаСвіт

Країни ЄС попросили Єврокомісію продовжити прикордонний контроль усередині Шенгену

Звернення до ЄК пов'язане з безперервним потоком біженців, які прагнуть до Європи

Країни ЄС попросили Єврокомісію продовжити прикордонний контроль усередині Шенгену
Фото: www.ednist.info

Статс-секретар міністерства безпеки і правосуддя Нідерландів Клаас Дейкхофф у понеділок, 25 січня, заявив, що країни Євросоюзу попросили Єврокомісію підготувати правову основу для продовження прикордонного контролю всередині Шенгенської зони.

Про це інформує Німецька хвиля.

Після зустрічі міністрів внутрішніх справ країн ЄС, що пройшла в Амстердамі, Клаас Дейкхофф повідомив, що звернення країн ЄС пов'язане з безперервним потоком біженців, які прагнуть до Європи.

Згідно з чинним правилом, країни Шенгенської зони можуть ввести контроль на своїх кордонах максимум на шість місяців. Однак стаття 26 Шенгенської угоди передбачає в надзвичайних випадках продовження перевірок на такий термін, при якому їх загальна тривалість сягатиме найбільше два роки. Це допустимо, якщо "не припиняються серйозні недоліки контролю зовнішніх кордонів", що загрожують усій Шенгенській зоні. При цьому Єврокомісія повинна надати звіт, де підтверджується, що гарантування безпеки на зовнішніх кордонах не спрацьовує.

Через великий потік біженців низка країн Шенгенської зони, в тому числі Німеччина, ввели тимчасовий прикордонний контроль, термін якого завершиться в середині травня. Нещодавно стало відомо, що, зокрема, Австрія, Бельгія, Швеція і Данія виступають за продовження перевірки на кордонах.

На зустрічі в Амстердамі голова МВС ФРН Томас де Мезьєр закликав чинити тиск на Грецію, щоб змусити її ефективніше охороняти зовнішні кордони Євросоюзу. Де Мезьєр також повідомив, що рішення про продовження контролю на німецьких кордонах у Берліні ще не прийняли. За його словами, Єврокомісія має намір схвалити подальший контроль на внутрішніх кордонах.

Нагадаємо, президент Європейської ради Дональд Туск попередив, що у Євросоюзу залишилося не більш ніж два місяці на те, щоб узяти під контроль ситуацію з мігрантами, інакше Шенгенській угоді настане кінець.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram