ГоловнаСвіт

Під гробницею Тутанхамона знайшли кімнату, яка може бути усипальницею Нефертіті

У Луксорі провели сканування місця поховання раптово померлого фараона.

Під гробницею Тутанхамона знайшли кімнату, яка може бути усипальницею Нефертіті
Гробница Тутанхамона

Археологи знайшли в гробниці Тутанхамона потаємну кімнату, в якій може бути похована давньоєгипетська цариця Нефертіті, пише ВВС.

Міністр Єгипту з охорони древніх пам'яток Мамдух аль-Дамат заявив, що експерти на 90% упевнені, що знайшли кімнату під гробницею Тутанхамона в Луксорі. Цього їм удалося домогтися шляхом сканування гробниці за допомогою спеціального обладнання, що не завдає шкоди стародавній пам'ятці.

Британський єгиптолог Ніколас Рівс має намір провести подальше дослідження того, що, як він упевнений, є місцем поховання Нефертіті. Він вважає, що Тутанхамон, який помер у віці 19 років приблизно 1323 року до нашої ери, міг піти з життя так раптово, що його довелося поховати в передній частині гробниці, що спочатку призначалася для Нефертіті.

Деякі вважають, що Тутанхамон міг бути сином Нефертіті. Його гробницю виявили 1922 року. Вона була єдиною зі знайдених досі гробниць фараонів, яка залишилася практично не пошкодженою грабіжниками. У ній було понад дві тисячі предметів.

Доктор Рівс вважає, що деякі особливості структури гробниці вказують на те, що готували її для цариці, а не для фараона. Ці припущення поки що не були підтверджені іншими відомими єгиптологами.

Нефертіті була царицею Єгипту в 1351-1334 роках до нашої ери. Вважають, що вона вийшла заміж у 15 років і народила шість дочок і одного сина.

Нефертіті і її чоловік фараон Ахенатен встановили культ Атена, бога сонця.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram