ГоловнаСвіт
Спецтема
"Исламское государство"

Понад 4 тис. бойовиків ІД проникли в Європу як біженці

Ісламісти заявили про намір помститися за авіаудари з боку міжнародної коаліції

Понад 4 тис. бойовиків ІД проникли в Європу як біженці
Архив

Понад чотири тисячі бойовиків терористичного угруповання "Ісламська держава" (ІД) проникли у країни Євросоюзу як біженці.

Про це пише газета Sunday Express з посиланням на джерело в ІД. За його словами, операція з перекидання відбулася успішно.

Співрозмовник видання розповів, що бойовики вливаються в потік біженців в портах турецьких міст Ізмір і Мерсин, звідки через Середземне море прибувають до Італії. Після цього члени ІД прямують в інші європейські країни, зокрема - до Швеції та Німеччини.

Цю інформацію підтвердили двоє місцевих контрабандистів. "За словами одного з них, він допоміг як мінімум десятьом терористам проникнути до Європи. Деякі говорили, що хочуть відвідати свої сім'ї, інші - щоб бути напоготові", - розповів він.

Джерело видання в ІД заявило, що інфільтрація бойовиків - це початок помсти за повітряні удари, які завдає міжнародна коаліція, очолювана США. "Ми хочемо встановити халіфат не тільки в Сирії, але і у всьому світі", - заявив він. При цьому він припустив, що атаки будуть націлені на уряди західних країн, а не на пересічних громадян.

"Ісламська держава" - терористичне угруповання, яке влітку 2014 року проголосило створення халіфату на частині територій Сирії та Іраку. Проти ІД борються війська, лояльні до Дамаска, сирійські повстанці, іракська армія, шиїтські ополченці, курдські загони самооборони і очолювана США коаліція, яка завдає повітряні удари. За даними ЦРУ, на стороні ІД воюють понад 30 тис. бойовиків.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram