ГоловнаСвіт

Лукашенко подав документи на участь у виборах президента Білорусі

У глави держави буде лише три конкуренти

Лукашенко подав документи на участь у виборах президента Білорусі
Фото: EPA/UPG

Президент Білорусі Олександр Лукашенко в суботу подав документи до ЦВК для участі у чергових, вже п'ятих для нього виборах.

Як повідомляє "Белта", у Лукашенка буде всього три конкуренти на пост глави держави. Про це стало відомо після опублікування результатів перевірки підписних листів.

За білоруськими законами, кандидат повинен зібрати щонайменше 100 тисяч достовірних підписів. З цим завданням впоралися лише чотири людини: Лукашенко (1,75 млн підписів),  козачий отаман, лідер Білоруської патріотичної партії Микола Улахович (150 тисяч), ідер Ліберально-демократичної партії Сергій Гайдукевич (140 тисяч),  і активістка громадянської кампанії "Говори правду" Тетяна Короткевич (106 тисяч).

Ще один кандидат - Віктор Терещенко - подав на перевірку 130 тисяч підписів, але достовірними з них визнані лише 6 699. Багато з підписів виявилися фіктивними або виконаними від неіснуючих осіб. "Це говорить про те, що в ряді регіонів члени ініціативної групи не збирали підписи, а підробляли, і частина підписних листів з такими підписами була представлена у виборчі комісії", - прокоментувала ситуацію голова ЦВК Лідія Єрмошина.

Реєструвати кандидатів у президенти Центрвиборчком буде 10 вересня, а з 11 вересня в Білорусі почнеться період передвиборної агітації. 3 жовтня відбудуться теледебати.

Саме голосування пройде 11 жовтня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram