ГоловнаСвіт

Влада Таджикистану повідомила про оточення бунтівного генерала

Назарзода ховається в ущелині за 150 кілометрів від Душанбе

Влада Таджикистану повідомила про оточення бунтівного генерала
Фото: EPA/UPG

У Таджикистані триває спільна операція МВС, ДКНБ, Міністерства оборони та інших силових структур з упіймання генерал-майора Абдухаліма Назарзоди (Назарова), який 4 вересня організував напад на Відділ внутрішніх справ міста Вахдато і на центральний апарат Міністерства оборони в Душанбе, захопивши разом з подільниками велику кількість зброї.

Прес-центр МВС Таджикистану повідомив, що до теперішнього часу 32 членів злочинного угруповання Назарзоди затримані, 13 вбито, у них вилучили понад 500 одиниць зброї та боєприпасів.

Сам Назарзода з 7-8 людьми переховується у Рамітській ущелині за 150 кілометрів від Душанбе. Територія місцевості повністю оточена, операція із затримання і нейтралізації злочинців триває. Брат Назарзоди - Назаров Мірзохайот - відокремився від групи і добровільно здався в МВС. Розслідування кримінальної справи триває.

Генерал-майор Абдухалім Мірзо Назарзода народився 1 січня 1964 року в колгоспі Гулистон району Рудакі в сім'ї робітника. За неофіційними даними, в 90-х роках Назарзода був одним з польових командирів збройних формувань Об'єднаної таджицької опозиції і вів бойові дії проти офіційної влади країни, але після підписання мирної угоди в 1997 році його призначили командиром військової частини 31001. Ця частина тоді була утворена з числа колишніх бійців збройних формувань ОТО.

З 2005 по 2007 рік служив в якості першого заступника командувача сухопутними військами, з 2007 по 2014 рік був начальником управління безпеки військовий служби МО Таджикистану. У січні 2014 року указом президента республіки призначений заступником міністра оборони Таджикистану.

Після організації нападів 4 вересня Назарзода був відправлений у відставку з поста заступника міністра оборони з формулюванням "за вчинення злочину". Пізніше його звинуватили у тероризмі.

В результаті нападу були вбиті четверо співробітників загону міліції особливого призначення МВС і 4 співробітники відділу МВС міста Вахдат.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram