ГоловнаСвіт

У Таджикистані лідера опозиційної "Партії ісламського відродження" звинуватили в організації заколоту

Таджицька прокуратура заявила про затримання 13 членів опозиційної ісламської партії

У Таджикистані лідера опозиційної "Партії ісламського відродження" звинуватили в організації заколоту
Таджикистан
Фото: Wikipedia

Генеральна прокуратура Таджикістану звинуватила голову опозиційної Партії ісламського відродження (ПІВТ) Мухіддіна Кабірі в організації заколоту.

Про це повідомляє національне інформаційне агентство "Ховар" з посиланням на відповідну заяву наглядового відомства.

"Встановлено, що Назарзода в останні роки з метою скоєння злочинних діянь за дорученням і безпосереднім керівництвом голови Партії ісламського відродження Таджикистану Кабірі Мухіддіна організував 20 дрібних злочинних груп", - наголошується у заяві.

За даними прокуратури, "останнє рішення про збройний напад ухвалили в серпні 2015 року, і для цієї мети за допомогою так званих благодійних фондів певних кіл зарубіжних країн до них надійшла велика сума грошей".

Також у повідомленні зазначається, що під час спроби втечі з країни затримано 13 членів ПІВТ, велика частина з яких, за даними "Портала таджикской оппозиции", входить у політичну раду ісламської партії. Наголошується, що всі вони "намагалися втекти з Республіки Таджикистан".

У свою чергу, лідер ПІВТ вже відкинув звинувачення на свою адресу. "Я і наша партія ніяк цих подій не стосуємося. Генеральна прокуратура і раніше готувала справу проти мене за сфабрикованими фактами економічного характеру. Для того, щоб оголосити мене в міжнародний розшук, їм необхідно пов'язати нас із цим заколотом, до якого ми не причетні", - заявив він в інтерв'ю "Радио Озоди" (місцева служба "Радіо Свобода").

Збройне протистояння у Таджикистані почалося у перші числа вересня, коли, за версією влади республіки, прихильники колишнього заступника міністра оборони країни Абдухаліма Назарзоди здійснили збройний напад на будівлі ОВС у передмісті столиці Вахдат і центрального апарату міноборони, після чого зникли у Рамітській ущелині.

Назарзода назвав атаки на об'єкти силових відомств провокацією влади, метою якої була дискредитація прихильників Об'єднаної таджицької опозиції та її остаточне придушення.

За час спецоперації кілька десятків сподвижників Назарзоди ліквідували, а його самого вбили 16 вересня.

Партія ісламського відродження Таджикистану (ПІВТ) - єдина ісламська партія країни. Заснована у 1993 році Саїдом Абдулло Нурі, який почав свою політичну діяльність у 1973 році, створивши підпільну молодіжну організацію ісламістів "Нахзаті Іслом". Після того, як Абдулло Нурі помер від раку у 2006 році, партію очолив його заступник Мухіддін Кабірі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram