ГоловнаСвіт

Прем'єр Таїланду звинуватив опозиційний рух "червоних сорочок" у недавньому теракті

Місце недавнього теракту в Бангкоку знову відкрите для доступу публіки.

Прем'єр-міністр Таїланду Прают Чан-Оча заявив, що, на його думку, за терактом 17 серпня в Бангкоку стоїть опозиційний рух "червоних сорочок", який найчастіше підозрюють у вибухах, які відбуваються в королівстві.

Про це повідомляє euronews.

"У нашій країні є люди й угруповання, які намагаються її зруйнувати. Остання спроба могла бути політично мотивованою, щоб нашкодити економіці, туризму й іншим сферам", - заявив він.

Головні опоненти "червоних сорочок" - "жовті сорочки", їхнє протистояння триває вже близько 10 років.

Представники "червоного" і "жовтого" рухів ділять країну навпіл. Бідна північ Таїланду - зона підтримки "червоних сорочок", які представляють інтереси робітників і малозабезпечених верств населення. На багатому і туристичному півдні Таїланду популярні "жовті сорочки", які представляють консервативний Народний союз за демократію. Крім того, в Таїланді жовтий - колір короля.

Після останніх терактів у Бангкоку прем'єр-міністр звинуватив "червоні сорочки" у спробі дестабілізувати владу, яку він особисто взяв у руки в результаті військового перевороту 2014 року. Сам же Прают Чан-Оча - у минулому командувач армією королівства. Перевороту передували місяці протистояння "червоних сорочок" і "жовтих сорочок", з якими не міг упоратися тодішній уряд прем'єр-міністра Їнглак Чиннават. У підсумку її усунули від влади.

Чиннават, яку підтримували "червоні сорочки" - сестра відстороненого у 2006-му прем'єра Таксіна Чиннавата. Саме роки його правління розкололи країну на "червоних" і "жовтих". Останні звинувачували Чиннавата в корупції і неповазі до монархічних цінностей.

Нинішня влада Таїланду вважає, що Таксін Чиннават досі погрожує країні громадянською війною, надихаючи "червоні сорочки" на політичний реванш.

Тим часом святилище Ераван в Бангкоку - місце недавнього теракту - знову відкрите для доступу публіки. Тайці і туристи приносять туди квіти і свічки, монахи читають молитви.

Нагадаємо, 17 серпня в туристичній зоні Бангкока пролунав потужний вибух, у результаті якого загинули 22 людини, 123 отримали поранення. Наступного дня саморобний вибуховий пристрій було активовано біля однієї зі станцій метро, а ще одну бомбу намагалися скинути з мосту на пірс, на якому юрмилися люди. В результаті цих вибухів ніхто не постраждав.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram