ГоловнаСвіт
Спецтема

Владна у Греції "Сіріза" проведе позачерговий з'їзд

Угоду з кредиторами відмовляються підтримати майже 40 депутатів "Сірізи", у тому числі майже всі ліве крило 

Владна у Греції "Сіріза" проведе позачерговий з'їзд
Алексис Ципрас
Фото: EPA/UPG

Центральний комітет владної партії Греції "Сіріза" у четверг, 30 липня, підтримав ініціативу свого керівника, прем'єр-міністра країни Алексіса Ципраса провести позачерговий з'їзд.

Про це повідомляє агентство Рейтер.

Мета заходу - затвердити верховенство політики Ципраса у суперечці з прихильниками жорсткої лінії з питання співпраці з міжнародними кредиторами.

За словами Ципраса, партія має відверто обговорити ситуацію. "Наша спільна боротьба зобов'язує нас говорити правду між собою, знайти правильні рішення для країни, для лівих, для народних класів", - заявив він. Прем'єр додав, що соціальні перетворення раніше є спільною метою партії, однак існують розбіжності щодо засобів її досягнення.

Угоду з кредиторами відмовляються підтримати майже 40 депутатів "Сірізи", у тому числі майже все ліве крило. Його лідер Панайотіс Лафазаніс заявив, що демократія у Греції закінчилася, політичною системою у країні стала диктатура євро. На думку Лафазаніса, "Сіріза", яка боролася проти меморандумів з кредиторами, сама перетворюється "на партію меморандумів" всупереч волі тих, хто голосував за неї на виборах, а також відкинув угоди з кредиторами на референдумі.

16 липня ухвалено закон про запуск у Греції режиму жорсткої економії. На цьому заході наполягали міжнародні кредитори. При цьому більшість греків (61,31% від тих, хто проголосував на референдумі) виступили проти цієї програми. Наступного дня, 17 липня, Ципрас прибрав з уряду чиновників, які виступили проти реформ. Зокрема, замість Лафазаніса, який проголосував проти закону про реформи, міністром енергетики призначили Паноса Скурлетіса, який до цього обіймав посаду міністра праці. Перестановки торкнулися також кількох заступників міністрів та інших чиновників.

23 липня парламент Греції схвалив другий законопроект про реформи, на яких наполягають міжнародні кредитори. Депутати уточнили правила реструктуризації кредитних організацій, полегшили кілька судових процедур і посилили процес конфіскації заставленого майна.

До 6 серпня можуть ухвалити закон про підвищення пенсійного віку і про урізання пільг для фермерів. У "Сірізі" вважають цей пакет документів найважчим.

При цьому ввечері 30 липня стало відомо, що МВФ вирішив відкласти допомогу Греції.

Передбачається, що в обмін на "непопулярні" реформи республіка отримає від Євросоюзу €86 млрд.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram