ГоловнаСвіт
Спецтема
"Исламское государство"

"Талібан" закликав "Ісламську державу" припинити вербування бойовиків в Афганістані

"Талібан" закликав "Ісламську державу" припинити вербування бойовиків в Афганістані
Талибы (архив)

Ісламістський рух "Талібан" закликав терористичне угруповання "Ісламська держава" (ІД) припинити вербування бойовиків в Афганістані.

Про це повідомляє агентство Рейтер з посиланням на лист голови політичного комітету руху мулли Ахтара Мансура (Akhtar Mansoor) лідеру ІД Абу Бакр аль-Багдаді.

"Джихад проти американських загарбників і їхніх рабів в Афганістані повинен вестися під одним прапором і під одним керівництвом", - йдеться в посланні. Мансур також просить халіфа проявити релігійну солідарність і не втручатися у справи "Талібану".

За останній рік деякі командири руху присягнули на вірність ІД. Частина відступників незадоволена тим, що під контролем "Талібану" перебуває незначна територія. Крім того, перебіжчики переймаються тим, чи живий верховний лідер мулла Мохаммед Омар.

Раніше в кількох регіонах Афганістану між угрупованнями відбувалися зіткнення. На цьому тижні провінція Нангархар стала місцем боїв "Талібану" та ІД, унаслідок яких близько тисячі сімей були змушені покинути домівки. Під прапорами халіфату билися колишні командири-таліби.

За даними Кабула і Вашингтона, ІД не надає значної матеріальної підтримки "Талібану", але ідеологія радикального угруповання може залучити місцеву безробітну молодь. За інформацією агентства, конкуренція з боку ІД сприятиме проведенню мирних переговорів між талібами і владою Афганістану.

Представники уряду Афганістану і "Талібану" 16 червня в Осло (Норвегія) відвідали міжнародну конференцію з пошуку виходу з міжнародних конфліктів. При цьому сторони не планують вести діалог одна з одною.

У 2001 році в результаті американського вторгнення в Афганістан було повалено правління "Талібану". З того часу представники руху ведуть повстанську боротьбу проти влади країни, яку підтримує Захід.

Терористичне угруповання "Ісламська держава" почало наступ в червні 2014 року і захопило значні ділянки території Сирії та Іраку. Із серпня США на чолі міжнародної коаліції проводять операцію проти ІД в Іраку. А із середини вересня США і їхні союзники також обстрілюють позиції ісламістів у Сирії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram