ГоловнаСвіт

Рухані передрік проблеми країнам, відповідальним за зниження цін на нафту

Іранський лідер упевнений, що Саудівська Аравія і Кувейт зазнають серйозних фінансових втрат

Рухані передрік проблеми країнам, відповідальним за зниження цін на нафту
Хасан Рухани
Фото: EPA/UPG

Президент Ірану Хасан Рухані заявив, що країни, відповідальні за падіння цін на нафту, пошкодують про своє рішення.

Про це повідомляє агентство Рейтер.

На думку Рухані, деякі країни хотіли зіграти проти інших держав, знизивши ціни на чорне золото, і саме ці країни також зазнають втрат. Він підкреслив, що разом з Іраном від здешевлення нафти, навіть більше, постраждають такі нафтовидобувні країни, як Саудівська Аравія і Кувейт, оскільки їхній бюджет майже повністю залежить від експорту нафти.

Раніше президент Ірану розповів про змову деяких держав проти інтересів Близького Сходу та мусульманського світу шляхом обвалення цін на нафту. Президент тоді не уточнив, які держави він мав на увазі.

Виступаючи в місті Бушер, іранський лідер наголосив, що, згідно зі статистикою, 80% бюджету Саудівської Аравії ґрунтуються на продажу нафти, а в Кувейті цей показник становить 95%. При цьому він зазначив, що на продаж нафти припадає лише третина бюджету Ірану.

Згідно з даними Адміністрації енергетичної інформації уряду США (EIA), через західні санкції проти Ірану у зв'язку з його спірною ядерною програмою експорт іранської нафти знизився з 2,5 млн барелів на день 2011 року до приблизно 1 млн барелів на день сьогодні. Раніше Тегерану вдавалося компенсувати падіння експорту за рахунок високих цін на нафту, проте тепер такої опції більше немає.

Тим часом міністр енергетики ОАЕ заявив у вівторок, що Організація країн-експортерів нафти (ОПЕК) не скорочуватиме видобуток, щоб підтримати ціни.

Саудівська Аравія й інші багаті країни Перської затоки накопичили сотні мільярдів доларів резервів через високі ціни на нафту в попередні роки і не побоюються спаду економіки, зазначає Рейтер.

У вівторок, 13 січня, вартість бареля нафти марки Brent впала до $45.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram