ГоловнаСвіт

Колумбійські повстанці анонсували одностороннє припинення вогню

Повстанська організація ФАРК сподівається на постійне перемир'я з владою Колумбії

Колумбійські повстанці анонсували одностороннє припинення вогню
Фото: moe-online.ru

Повстанці з Революційних збройних сил Колумбії (ФАРК) обіцяють із суботи, 20 грудня, в односторонньому порядку і на невизначений термін припинити збройну боротьбу, яку вони ведуть з владою країни з 1964 року.

Про це повідомляє euronews.

Про припинення вогню було оголошено на Кубі, де вже близько двох років тривають переговори між представниками ФАРК і урядом Колумбії.

"Це одностороннє припинення вогню, яке, ми сподіваємося, виявиться тривалим і буде перервано, тільки якщо наші партизанські загони зазнають нападу з боку армії", - заявив представник ФАРК Іван Маркес.

За його словами, керівництво ФАРК сподівається, що припинення вогню завершиться постійним перемир'ям з урядом. У вівторок учасники переговорів у присутності родичів загиблих посадили в Гавані дерево миру.

Тим часом президент Колумбії Хуан Мануель Сантос оголосив, що не буде призупиняти військові дії, оскільки, на його думку, повстанці скористаються перепочинком, щоб посилити свої позиції.

Угруповання РЗСК, що налічує близько дев'яти тисяч бійців, веде бойові дії проти урядової армії Колумбії з 1964 року. Повстанці виступають за створення в Колумбії соціалістичного суспільства. США і ЄС вважають ФАРК терористичною організацією, відповідальною за викрадення і вбивства безлічі людей. Жертвами конфлікту між владою і ФАРК стали більш ніж 220 тисяч осіб.

У листопаді 2013 року, після тривалих переговорів у Гавані, колумбійська влада дійшла часткової згоди з повстанцями, що передбачала участь колишніх бойовиків у політичному житті країни. Раніше на переговорах сторони домовилися про аграрну реформу - одне з ключових питань переговорів. Бойовики також обіцяли більше не викрадати людей заради грошового викупу. 16 травня 2014 року уряд Колумбії і повстанці домовилися спільно боротися з незаконним обігом наркотиків. Незважаючи на досягнуті угоди, дотепер між повстанцями та урядовими військами періодично відбувалися збройні сутички.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram