ГоловнаСвіт

Китай за поглиблення співробітництва з Афганістаном

Шанхайська організація співпраці допоможе Афганістану відновитися.

Китай за поглиблення співробітництва з Афганістаном
архивное фото
Фото: china.cn

Голова КНР Ху Цзіньтао заявив, що блок Шанхайської організації співробітництва (ШОС), що об'єднує Китай, Росію та країни Центральної Азії, хоче відігравати важливішу роль в Афганістані.

Про це повідомляє Reuters 6-го червня.

На дводенній нараді ШОС, найімовірніше, обговорюватиметься майбутнє Афганістану, з якого до кінця 2014 року буде виведено більшість військ НАТО. Держави-члени ШОС побоюються, що після виведення іноземних військ з Афганістану нестабільність пошириться по всій Центральній Азії.

"Ми (ШОС) продовжуватимемо керувати самі регіональними справами... і відіграватимемо більшу роль у мирному відновленні Афганістану. Ми зміцнюватимемо спілкування, координацію та співпрацю у вирішенні важливих міжнародних і регіональних питань", - заявив Ху про саміт ШОС.

До ШОС, засновану 2001 року, входять Китай, Росія, Казахстан, Киргизстан, Таджикистан і Узбекистан. Іран, Індія, Пакистан та інші присутні на зустрічах на вищому рівні, але не є повноправними членами. Кожна з цих країн зацікавлена в майбутньому Афганістану.

Президент Афганістану Хамід Карзай бере участь у саміті як гість. Його країні буде надано статус "спостерігача" у ШОС, тобто він може бути присутнім на засіданнях, але не може голосувати.

У неділю афганська влада повідомила Reuters, що Китай і Афганістан найближчим часом оголосять план щодо поглиблення зв'язків, що свідчить про прагнення Пекіна відігравати роль, яка виходить за межі економічного партнерства двох країн, коли західні війська залишать Афганістан.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram