ГоловнаТехнології

NASA створили інтерактивну карту танення льодовиків

На карті видно, як після підвищення рівня моря зміниться ландшафт 293 великих міст світу.

NASA створили інтерактивну карту танення льодовиків

Вчені Національного космічного агентства США (NASA) створили інтерактивну карту, де видно, як змінюватиметься ландшафт населених пунктів у всьому світі в результаті подальшого підвищення рівня морів. Про це повідомляє Daily Mail.

Вчені заявляють, що танення криги змінює гравітаційне поле Землі і деформує поверхню планети.

На карті можна простежити, як зміниться ландшафт 293 найбільших міст світу. На думку дослідників, танення льоду вплине на ці міста по-різному, оскільки підвищення рівня моря не буде однорідним на різних континентах.

Але вченим вже точно відомо, що якщо почнеться танення в західній частині гренландського крижаного покриву, то це сильно змінить ландшафт Лондона (Великобританія). Танення криги у північно-східній частині льодовиків позначиться на Нью-Йорку (США), а танення льоду в південній півкулі частини льодовикового покриву Антарктики може сильно вплинути на Сідней (Австралія).

Згідно з дослідженням, за 12 останніх років рівень світового океану поповнився талою водою, що стало причиною підвищення рівня морів на 1,8 міліметра за рік.

Близько 43 відсотків води після танення льоду потрапляло в моря з Гренландії, 16 відсотків з Антарктиди і 30 відсотків від гірських льодовиків.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram