>
Favbet
Favbet
ГоловнаСпорт

Олімпіаду-2012 виграв... Радянський Союз. Україна - чотирнадцята

Олімпіада добігла кінця - час підбивати медальні підсумки ХХХ літніх Ігор.

Олімпіаду-2012 виграв... Радянський Союз. Україна - чотирнадцята

Атлети з 15 республік колишнього СРСР на Олімпіаді-2012 завоювали 47 золотих медалей.

Одвічним суперникам "радянських" - американцям - підкорилися 46 медалей вищої проби. При цьому "СРСР" має більше срібних нагород - 44 супроти 29 у супротивника. А про бронзові нема чого й говорити - 72 супроти 29.

Насправді такий підрахунок некоректний, адже якщо американці у вільній боротьбі могли виставити одного атлета, то екс-республіки сумарно і вісьмох. Як сталося в категорії до 96 кг. Але при цьому (так вже вийшло), що в ній виграв саме американець - Джейкоб Варнер. І виграв він у нашого Валерія Андрійцева. "Завдяки" цьому нашій збірній (20 нагород = 6+5+9) не вдалося в медальному заліку обійти Казахстан (13 медалей, але відразу 7 золотих).

А офіційний медальний залік Олімпіади виграла збірна США - 104 нагороди (46+29+29), яка випередила найближчого переслідувача - Китай (87 медалей = 38+27+22) - відразу на 8 золотих нагород. Зоряно-смугасті взяли в китайців переконливий реванш за поразку в Пекіні, де господарі Ігор завоювали рекордну 51 золоту медаль. У американців тоді було тільки 36 нагород вищої проби.

Збірна Росії в Лондоні виступила успішніше, ніж у Пекіні: замість 23 золотих медалей виграла 24, а всього завоювала 82 нагороди (чотири роки тому було 73).

При цьому росіяни пропустили на третій рядок господарів Ігор, які непогано підготувалися до домашньої Олімпіади і виграли відразу 29 медалей вищої проби (було 19). Британці були особливо хороші на велотреку, де взяли 7 золотих медалей із 10-ти можливих. Академічне веслування та легка атлетика принесли їм по чотири "золота". А ось про бокс промовчимо...

Виступ нашої команди дуже складно оцінити за шкалою "добре/погано". З одного боку, ми ще ніколи не брали так мало медалей - 20 (6+5+9). З іншого боку, українці все-таки виграли шість золотих нагород. Це менше, ніж в Атланті-96, Афінах-2004 та Пекіні-2008, але удвічі більше, ніж у Сіднеї-2000. Але в Австралії в нас було відразу 10 срібних медалей. Тобто українці набагато частіше прицінювалися до "золота".

Чотири роки тому в Пекіні ми були 11-ми в медальному заліку, а в Лондоні стали 14-ми.

Фото: wikipedia.org

Як зворотний приклад можна привести команду Угорщини, яка чотири роки тому мала 10 нагород (і три золоті), а тепер уже 17 (і 8 золотих). Або інший приклад - Казахстан, у якого залишилися ті самі 13 медалей, але замість двох золотих - уже сім (!). Із них чотири - у важкій атлетиці, на яку була зроблена ставка.

Можливо, є сенс визнати, що ми трішки, зовсім трішки, деградуємо? Бо ж в Ріо-де-Жанейро може бути ще гірше...

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram