ГоловнаСуспільствоЖиття

З російської неволі вдалося повернути вісьмох українських дітей

Троє дітей повернулися із тимчасово окупованого лівобережжя Херсонщини, п'ятьох дітей вдалося повернути з території РФ.

З російської неволі вдалося повернути вісьмох українських дітей
В Україну повернулись дві родини з шістьма дітьми
Фото: Микола Кулеба

На підконтрольну уряду України територію вдалося повернути 8 дітей, які були в Росії та на тимчасово окупованих територій.

Про це інформує пресслужба Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій.

"На підконтрольну Уряду України територію вдалося повернути ще 8 дітей. Діти перебували на тимчасово окупованих територіях України та у рф. Їх врятували у межах ініційованого Президентом Володимиром Зеленським плану Bring Kids Back UA. Про це повідомила благодійна організація Save Ukraine", — пишуть у відомстві.

Серед дітей, яких вдалося повернути — 16-річна дівчина з Івано-Франківщини. Відомо, що у  2021 році вона переїхала до батька в Росію, але після його трагічної загибелі у ДТП залишилася сама. 

"Попри спроби влади РФ переконати дівчину залишитися і взяти опіку російських громадян, вона прагнула повернутися додому. Її вдалося привезти до матері", — додають у Мінреінтеграції.

У відомстві також повідомили, що дві українські родини повернулися із тимчасово окупованого лівобережжя Херсонщини, які виховують трьох хлопчиків. 

Наймолодшому з них 10 років, а найстаршому — 17. Наразі діти з батьками у безпеці. До адаптації сімей на новому місці залучені всі необхідні служби.

  • З початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну, ворог викрав понад 19,5 тисячі українських дітей. 
  • Викрадення дітей з тимчасово окупованих територій України є одним із багатьох воєнних злочинів, які Росія вчиняє під час війни. Точна кількість маленьких українців, розлучених з сім'ями та вивезеним до РФ, невідома. Водночас самі росіяни говорили, що "евакуювали" понад 324 000 дітей. Поки що вдалося повернути лише декілька сотень. Викрадення є чітко спланованим і відбувається за декількома сценаріями. 
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram