ГоловнаСуспільствоВійна

Головне за суботу, 9 березня: понад 30 відбитих атак на донецькому напрямку, укріплення плацдарму на лівобережжі Дніпра

Бої під Авдіївкою, 58 бойових зіткнень, ворожі обстріли, лауреати Шевченківської премії. Яким запам’ятається 745-й день повномасштабної війни.

Головне за суботу, 9 березня: понад 30 відбитих атак на донецькому напрямку, укріплення плацдарму на лівобережжі Дніпра
Фото: Генштаб

Сили оборони півдня вдень 9 березня повідомили, що в їхній операційній зоні не припиняється щоденна контрбатарейна боротьба. Хоча поточної доби ворог штурмових дій не вів, проте здійснював артилерійські та мінометні обстріли в районі Кринок.

“Наші воїни утримують позиції, здійснюють заходи з укріплення та розширення плацдарму на лівобережжі Дніпра”, – йдеться у повідомленні.

Водночас, як зазначається, окупанти активно проводять аеророзвідку, продовжують тиск артилерією, застосовують велику кількість ударних дронів різних типів, вперше за десять днів наважилися спрямувати керовану авіабомбу з літака тактичної авіації, вдаривши в середмістя Херсону по житловій п’ятиповерхівці. Постраждала 7-річна дитина.

В Азовському морі на бойовому чергуванні залишається один корабель ворожого флоту. В Чорному морі 4 добу чергування не фіксують. Ракетоносії вже 20 діб поспіль перебувають в пунктах базування.

Тим часом Генштаб Збройних Сил України повідомив, що впродовж доби відбулось 58 бойових зіткнень.

Загалом ворог завдав 3 ракетних та 61 авіаційного удару, здійснив 70 обстрілів із реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Унаслідок російських терористичних атак, на жаль, є поранені серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали багатоповерхові та приватні будинки, а також інші об’єкти інфраструктури.

На Авдіївському напрямку нашими захисниками відбито 11 атак ворога в районах населених пунктів Бердичі, Орлівка, Тоненьке, Первомайське Донецької області.

На Новопавлівському напрямку сили оборони продовжують стримувати ворога в районах Красногорівки, Георгіївки, Новомихайлівки Донецької області, де ворог, за підтримки авіації, 21 раз намагався прорвати оборону наших військ.

Детальніше про оперативну обстановку станом на 18:00 9 березня – в нашій новині.

Україні вдалося повернути з тимчасово окупованих територій ще десятьох дітей. Зараз усі їхні сім'ї в безпеці.

Про це повідомив очільник Save Ukraine Микола Кулеба.

Історії маленьких українців та їх родин – в новині.

Стали відомі лауреати Шевченківської премії за 2024 рік. Їх імена оголосили на церемонії нагородження, яка пройшла у Національному академічному театрі ім. Івана Франка.

Список переможців у чотирьох номінаціях – в нашій новині. У категоріях Кіномистецтво та Літературознавство і мистецтвознавство переможців не визначили.

Після тригодинної зустрічі із прем’єр-міністром Польщі Дональдом Туском, міністром сільського господарства Чеславом Сєкерським та його заступником Міхалом Колодзейчаком фермери анонсували на 20 березня "більш жосткі" протести, які охоплять малі і великі міста країни, пише RMF24.

Туск на зустрічі пообіцяв, що держава викупить у фермерів надлишки зерна, але невідомо, коли і скільки саме це коштуватиме. Також не виконають одну із вимог фермерів – закриття кордонів для товарів не із Європейського союзу. Зазначається, що протестувальники і влада не дійшли згоди.

"Відсутність угоди означає, що фермери не призупинять. Вони вже оголосили масову блокаду обласних і районних міст на 20 березня – і в більш жорсткій формі. Вони незадоволені переговорами, тому що, як вони кажуть, конкретики, яку виклав на стіл прем'єр-міністр, було недостатньо", – йдеться у матеріалі.

Докладніше – в новині.

Найповніша картина сьогоднішнього дня – на нашому сайті. Сподіваємося, що завтра добрих новин буде більше.

Тримаймося і наближаємо Перемогу!

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram