ГоловнаСуспільствоВійна

Якщо Трамп приїде – я готовий з ним поїхати на фронт, – Зеленський

Президент нагадав, що публічно запрошував Трампа приїхати до України. 

Якщо Трамп приїде – я готовий з ним поїхати на фронт, – Зеленський
Фото: EPA/UPG

Президент України Володимир Зеленський публічно запрошував експрезидента США Дональда Трампа до України. Якщо американський політик зробить цей візит, Зеленський готовий поїхати з ним на фронт, сказав він після виступу на Мюнхенській безпековій конференції.

"Я думаю, якщо буде розмова про те, як закінчити війну, ми повинні продемонструвати тим, хто приймає рішення, що ж значить ця справжня війна. Не те що в «інстаграмі» пишуть про це, а справжня війна", – сказав Володимир Зеленський.

  • Прихильна до Трампа частина республіканців затягує ухвалення допомоги Україні та Ізраїлю в Конгресі, тиснучи на демократів, аби вони пішли на їхні умови щодо південного кордону.
  • Трамп раніше робив сумнівні висловлювання про війну в Україні, а також заявив, що українцям допомогу треба надавати в позику.
  • Нещодавно Трамп заявив, що "заохочуватиме" Росію атакувати будь-якого із союзників США по НАТО, які, на його думку, не виконали своїх фінансових зобов’язань. Ще будучи президентом США, він пропонував партнерам із НАТО подвоїти внески на оборону і критикував, зокрема, Німеччину, яка "надто мало грошей спрямовує на фінансування Альянсу". (Як відомо, країни НАТО досягли домовленості наближати свої оборонні витрати до 2% ВВП протягом 10 років. Трамп наполягав, щоб до 2024 року вони становили "не менш ніж 2%").
  • У промові після своєї перемоги на кокусі республіканців в Айові Трамп заявив, що "Росія не напала б", якби він був у Білому домі, оскільки він і Путін "дуже добре ладнають".
  • Торік президент України Володимир Зеленський говорив, що Трампу треба дати можливість показати, які кроки його мирної формули. На запитання про те, чи хотів би Зеленський сісти і поговорити з Трампом, він відповів ствердно. Він також сказав, що готовий обговорити з експрезидентом США його мирний план, але здати Крим і Донбас – це не план.
  • Трамп уже не вперше піднімає тему закінчення війни в Україні, але далі розмов його дії не пішли. Раніше Трамп говорив, що може "за 24 години зупинити війну". Конкретних планів він не озвучив. При цьому політик відмовився бажати перемоги Україні.
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram