ГоловнаСуспільствоВійна

В Україні судитимуть голову парламенту Чечні, який відправляв "кадирівців" на війну в Україну, - СБУ

Даудов неодноразово приїздив до тимчасово окупованих Лисичанська, Попасної та Маріуполя, зустрічався з ватажками бойовиків і закликав їх воювати проти Сил оборони.

В Україні судитимуть голову парламенту Чечні, який відправляв "кадирівців" на війну в Україну, - СБУ
Голова парламенту Чечні Магомед Даудов

Служба безпеки завершила розслідування щодо голови парламенту Чечні Магомеда Даудова, який відправляв загони "кадирівців" на війну в Україну. Обвинувальний акт скерували до суду.

Про це йдеться на сайті спецслужби.

Слідство встановило, що з травня 2022 по жовтень 2023 року Даудов виконував вказівку Кадирова щодо формування штурмових загонів бойовиків для війни проти України.

За безпосередньої участі Даудова на Північному Кавказі створили 78-й моторизований полк спецпризначення «північ-ахмат»», а також батальйони «південь-ахмат», «захід-ахмат» та «схід-ахмат».

Згодом ці підрозділи включили до складу окупаційних угруповань Росії і перекинули до тимчасово загарбаних районів Донецької, Луганської, Запорізької та Херсонської областей України.

Там "кадирівці" беруть участь у репресіях проти населення, під час яких викрадають людей, котрі чинять спротив.

Крім того, упродовж липня-листопада 2022 року Даудов неодноразово приїздив до тимчасово окупованих Лисичанська, Попасної та Маріуполя. Він зустрічався з ватажками бойовиків і закликав їх воювати проти Сил оборони. Крім того, розміщував на своєму телеграм-каналі дописи, де закликав мешканців Північного Кавказу вступати до окупаційних загонів Кадирова.

На підставі зібраних доказів слідчі СБУ повідомили Даудову про підозру за трьома статтями Кримінального кодексу України:

  • ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України, які призвели до загибелі людей та інших тяжких наслідків);
  • ч. 5 ст. 27, ч. 2 ст. 437 (планування, підготовка, розв’язування та ведення агресивної війни);
  • ч. 3 ст. 436-2 (виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії рф проти України, глорифікація її учасників).

Оскільки підозрюваний перебуває на території Росії, СБУ повідомила, що тривають комплексні заходи для притягнення його до відповідальності.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram