ГоловнаСуспільствоВійна

Повітряні сили знищили російський великий десантний корабель "Новочеркаськ"

Удару завдали у ніч на 25 грудня. 

Повітряні сили знищили російський великий десантний корабель "Новочеркаськ"
ВДК палає
Фото: скріншот

Сили оборони знищили російський великий десантний корабель "Новочеркаськ". 

Дані про це підтвердив командувач Повітряних сил Микола Олещук. Він подякував пілотам та усім причетним за філігранну роботу.

"А флоту на росії стає все менше! Цього разу услід за флагманом ЧФ рф – крейсером «Москва», прямує великий десантний корабель «Новочеркаськ»", – написав він.

Олещук порадив росіянам тікати з Криму, поки не пізно. 

Місцеві в соцмережах писали, що корабель вибухнув у порту Феодосії близько 3 ночі. Окупанти традиційно заявляли про "роботу ППО". Рух кримським мостом перекривали. 

ВДК "Новочеркаськ"

"Новочеркаськ" – великий десантний корабель проєкту 775 класу Ropucha, що перебуває на озброєнні Чорноморського флоту РФ. Призначений для висадки морського десанту на необладнане узбережжя та перекидання морем військ та вантажів. Здатний транспортувати різні види бронетехніки, включно з танками. 

ВДК Новочеркаськ
Фото: чорноморський флот
ВДК Новочеркаськ

Збудований в Польщі. Спущений на воду в 1987 році. "Новочеркаськ" був пошкоджений ударом Сил оборони в порту Бердянська у березні 2022. Тоді разом із ним пошкоджень зазнали також ВДК "Орськ" і "Цезар Куніков".

  • Станом на вересень 2023 у ВМС України повідомляли, що за час повномасштабної війни захисники знищили близько п'яти ВДК ворога. Першим Сили оборони знищили російський ВДК "Саратов" – у день, коли "Новочеркаськ" і ще чотири судна були пошкоджені в Бердянську.
  • Найзнаковішим ударом стало знищення крейсера "Москва" – флагмана чорноморського флоту – в квітні 2022.
  • 4 серпня 2023 українські морські дрони атакували Новоросійськ, внаслідок чого було знищено ВДК "Оленегорский горняк".
  • 13 вересня в Криму внаслідок атаки ракетами і надводними безпілотниками знищено великий десантний корабель і підводний човен-носій крилатих ракет. У ГУР підтвердили, що пошкодження суден, швидше за все, не дозволить їх відновити. 
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram