ГоловнаСуспільствоЖиття

СБУ заблокувала ще чотири нові схеми для ухилянтів

Серед затриманих працівник ДСНС.

СБУ заблокувала ще чотири нові схеми для ухилянтів
Фото: СБУ

Служба безпеки України ліквідувала ще чотири схеми ухилення від мобілізації, які діяли в різних регіонах України. Серед затриманих – столичний власник транспортної компанії, що імітувала міжнародні пасажирські перевезення, та посадовець одного з підрозділів ДСНС у Кіровоградській області.  Про це повідомила пресслужба СБУ.

За гроші "ділки" переправляли ухилянтів до країн Євросоюзу на підставі підроблених документів або під виглядом перевізників. Вартість таких послуг становила до 8 тисяч доларів. Сума залежала від терміновості втечі та її способу.

Так, у Києві та на Тернопільщині правооохронці СБУ затримали трьох ділків, які відправляли ухилянтів до країн Євросоюзу як водіїв міжнародних пасажирських рейсів. Оборудку організував 48-річний киянин, який придбав на підставну особу транспортне підприємство.

Фото: СБУ

Його спільник з Тернопільщини підшукував охочих уникнути мобілізації. Для безперешкодного перетину кордону їхні прізвища заздалегідь вносили до інформаційної системи "Шлях" як водіїв закордонних рейсів. Ще одна спільниця фігурантів супроводжувала псевдоводіїв до зарубіжного пункту призначання і поверталася в Україну вже за кермом мікроавтобуса.

Для конспірації злочинних дій фігуранти кожні два тижні перереєстровували та змінювали номерні знаки своїх автомобілів.

У Кропивницькому затримано посадовця одного із підрозділів Держслужби з надзвичайних ситуацій у Кіровоградській області. За "винагороду" він пропонував потенційним призовникам працевлаштуватися у ДСНС. Таким чином фігурант "гарантував" їм "бронь" від мобілізації.

Фото: СБУ

На Закарпатті двоє мешканців Тячівського району переправляли ухилянтів до сусідньої європейської країни вплав через прикордонну річку. У вартість «послуги» входив гідрокостюм, яким споряджали клієнтів.

На Буковині правоохоронці затримали працівника місцевої будівельної фірми, який у вільний час за гроші переводив ухилянтів до ЄС лісовими стежками.

Зловмисникам загрожує до 10 років тюрми з конфіскацією майна.

Нагадаємо, прикордонники затримали жительку Закарпатської області, яку підозрюють в організації переправлення військовозобов'язаних українців за кордон.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram