ГоловнаСуспільствоПодії

У СБУ розповіли деталі справи проти нардепа Алєксєєва: провадження відкрили ще в квітні

У червні відбулася перша розмова між депутатом та потерпілим. 

У СБУ розповіли деталі справи проти нардепа Алєксєєва: провадження відкрили ще в квітні
Обшуки
Фото: Андрій Костін у Facebook

Кримінальне провадження щодо вимагання грошей в іноземця проти народного депутата Сергія Алєксєєва ("Євросолідарність") було відкрито в квітні за заявою потерпілого. Перша розмова, де нардеп пропонував свої "послуги" іноземцю, відбулася 1 червня.

Уже 17 червня депутат отримав першу частину коштів – 20 000 доларів. Про це повідомили на брифінгу СБУ та Офісу генерального прокурора. 

Після цього, за даними слідства, підозрюваний заявив, що треба ще кошти для вирішення питання в суді першої інстанції. 29 червня він отримав другий "транш". 

За словами заступника голови СБУ Сергія Наумюка, нардеп, маючи адвокатський досвід, розумів протиправність своїх дій і застосовував різні методи конспірації, щоб ускладнити документування злочину. 

"Проведено увесь комплекс заходів, зокрема, й негласні розшукові дії, які зафіксували порушення закону. У кримінальній справі фігурує чинний народний депутат України. Він протиправно заволодів коштами іноземного громадянина за сприяння в отриманні статусу біженця. Весь перебіг подій задокументовано співробітниками СБУ. Ми володіємо аргументованою доказовою базою", – запевнив Наумюк. 

Сьогодні вранці СБУ повідомила, що викрила нардепа, який за $50 тис. обіцяв "відмазати" іноземця від екстрадиції.  За даними слідства, парламентар "гарантував" використати власні зв’язки у суді, щоб там скасували рішення Державної міграційної служби України про відмову у наданні іноземцю статусу біженця. СБУ не повідомляє прізвища нардепа, але, за даними джерел LB.ua, йдеться про Алєксєєва. У "Євросолідарності" назвали обшуки в свого члена продовженням політичного тиску. 

Алєксєєв з трибуни Верховної Ради сьогодні заявив, що справа проти нього – це "спланована провокація з політичною метою". Отримані кошти, за словами парламентаря, це не хабар, а гроші для колишнього партнера по адковатській діяльності, що були передані нібито в рамках договору з юридичною компаніє. 

"Мова йде про справу, яку компанія «Алєксєєв, Боярчуков і партнери» веде понад два роки. Наркозалежна людину, громадянина Німеччини, який чекає на екстрадицію до Німеччини за торгівлю наркотиками, ДБР і СБУ використали в обмін на прихисток в Україні від кримінального переслідування в Німеччині", – заявив Алєксєєв.

Він додав, що "про хабар навіть в обвинуваченні не йдеться. Натомість мені намагаються інкримінувати шахрайство, що не витримує жодної критики, оскільки це була оплата майже дворічної праці адвокатів". 

ДБР тим часом зазначило, що клопотатиме про арешт нардепа з альтернативою застави в 10 млн. 
Сергій Алєксєєв був обраний народним депутатом двічі. У 2019 році від партії "Європейська солідарність" (№20 у списку, член партії). Голова підкомітету з питань діяльності органів правопорядку Комітету Верховної Ради України з питань правоохоронної діяльності. Заступник члена Постійної делегації у Парламентській асамблеї ОБСЄ.

У 2014 був народним депутатом від БПП (№55) у списку. Був заступником голови Комітету з питань правової політики і правосуддя.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram