ГоловнаСуспільствоВійна

СБУ повідомила про підозру ідеологу “русского мира” Олександру Дугіну

Фігурант є одним з ключових ідеологів агресивної політики РФ і геноциду українського народу.

СБУ повідомила про підозру ідеологу “русского мира” Олександру Дугіну
Фото: СБУ

Служба безпеки України зібрала доказову базу на очільника прокремлівської міжнародної організації “євразійський рух” Олександра Дугіна.

Про це повідомляє пресслужба відомства. 

У своїх численних виступах, друкованих виданнях і публікаціях він вже більше 10 років заперечує існування України як суверенної держави і закликає до її збройного захоплення російськими військами.

На початку повномасштабного вторгнення РФ Дугін одним з перших публічно підтримав окупаційні угруповання країни-агресора та виправдовував їхні воєнні злочини проти України.

Зловмисник відкрито пропагував ідеї масового фізичного знищення українців, а також цивільної інфраструктури України.

За даними Офісу Генпрокурора, з травня 2022 року пропагандист створював та поширював у забороненій в Україні соцмережі «Вконтакте» публікації, у яких закликав «освободить» всю Україну, а не тільки Херсон та Донбас. І разом з росією та «освобождьонной» Україною створити «Новое Государство, настоящую Империю, с миссией и Духом, православное Царство». 

Він також пропагував подальшу ескалацію війни.

Крім того, підозрюваний розповсюджував публікації із закликами знищити ворога – Україну та її мешканців до останнього, наносити ракетні удари по містам України, зокрема центру Києва. 

Ініційовані СБУ мовно-лінгвістичні експертизи підтвердили факти злочинної діяльності громадянина рф Дугіна.

На підставі зібраних доказів слідчі Служби безпеки повідомили йому про підозру за двома статтями Кримінального кодексу України:

  • ч. 2 ст. 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України);
  • ч. 2. ст. 442 (геноцид).

Оскільки зловмисник переховується від правосуддя на території Росії, СБУ проводить комплексні заходи для його притягнення до відповідальності за злочини проти України.

Нагадаємо, у серпні 2022 року в Підмосков'ї вибухнуло авто, за кермом якого була донька ідеолога рашизму Дугіна. Інцидент стався в районі селища Великі В'яземи.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram