ГоловнаСуспільствоВійна

Через російські обстріли повністю знеструмлена ЗАЕС

Станція перейшла в блекаут ушосте за повномасштабну війну. 

Через російські обстріли повністю знеструмлена ЗАЕС
Окупанти на варті поблизу ЗАЕС в Енергодарі, 01 травня 2022 року.
Фото: EPA/UPG

Через російські обстріли повністю знеструмлена Запорізька атомна електростанція. Близько 3:53 внаслідок ворожих ракетних ударів вимкнулася остання лінія зв’язку окупованої Запорізької АЕС з українською енергосистемою. 

Наразі станція знеструмлена і перейшла в режим блекауту вшосте за час окупації, 5-й та 6-й енергоблоки переводяться в холодний стан, увімкнулись 18 дизель-генераторів для живлення власних потреб ЗАЕС. Про це повідомили в Енергоатомі.

Пального для їхньої роботи залишається на 10 діб. Розпочався зворотний відлік часу. В разі неможливості поновлення зовнішнього живлення станції протягом цього часу може статись аварія з радіаційними наслідками для всього світу”, – наголосив в НАЕК. 

Усі вітчизняні атомні електростанції, які перебувають на підконтрольній Україні території, розвантажили потужність через загрозу ракетних обстрілів. Станом на 6.30 ранку усі енергоблоки сумарно видають в енергосистему 4700 МВт.

Оновлено 16:22. Україна відновила лінію зв’язку окупованої росіянами Запорізької АЕС із вітчизняною енергосистемою, повідомили в Енергоатомі.  

"Після спричиненого ворожими обстрілами десятигодинного блекауту найбільша атомна станція України та Європи перемкнулася з резервних дизель-генераторів та знову живить власні потреби з енергосистеми", – йдеться у повідомленні. 

Починаючи з опівночі і станом на 7:28 Росія атакує ракетами Україну. Вибухи лунали, зокрема, в Харкові, Одесі, Києві. В столиці є двоє поранених, загорілися авто. 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram