ГоловнаСуспільствоЖиття

​Ексголові АРМА повідомили про підозру в справі про розтрату заарештованого майна на 400 млн гривень

Досудове розслідування триває.

​Ексголові АРМА повідомили про підозру в справі про розтрату заарештованого майна на 400 млн гривень
АРМА
Фото: arma.gov.ua

Ексголові Нацагентства з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів (АРМА), а також ще чотирьом особам, повідомлено про підозру в розтраті арештованого майна на 426 млн гривень.

Про це повідомила Спеціалізована антикорупційна прокуратура.

"12 липня 2022 року за процесуального керівництва прокурорів САП детективи НАБУ повідомили про підозру у зловживанні владою та розтраті понад 426 млн гривень колишньому голові АРМА. Його дії кваліфіковані за ознаками злочинів, передбачених ч. 5 ст. 191; ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 364 Кримінального кодексу", – йдеться в повідомленні.

Підозра оголошена Антону Янчуку, пише УП. У коментарі журналістам він підтвердив, що отримав підозру 12 липня. 

Встановлено, що голова АРМА діяв спільно з посадовцями агентства у змові з представниками ДП "СЕТАМ", приватними компаніями та іншими особами. Вони організували схему з продажу за заниженою вартістю майна, яке було арештовано в рамках кримінальних проваджень та передано в управління АРМА.

Відповідно до злочинної схеми, посадовці АРМА готували обґрунтування належності відповідних арештованих активів до таких, яким важко управляти, зберігати або ж воно швидко псується і може втратити свою вартість.

Потім це майно оцінювалось, проте вартість вказувалась суттєво нижчою за ринкову. Згодом оцінене майно виставлялось на електронні торги, а представники держпідприємства "СЕТАМ" забезпечували перемогу наперед визначеній приватній компанії.

Під час слідства встановлено чотири епізоди злочинної діяльності, а саме:

  • продаж трьох земельних ділянок на Одещині, які були придбані для будівництва магазинів торговельної мережі "Ашан" (реальна вартість яких була зменшена у 18 раз);
  • продаж 2,6 тис. тонн піску річкового середньої та дрібної крупності на Київщині (зменшено вартість більше ніж у 6 разів у порівнянні з ринковою);
  • продаж понад 4,5 тис. тонн карбаміду (вартість зменшено майже в 5 разів);
  • продаж зерна, крупи та олійних культур (зменшено вартість у 4 рази).

"На сьогодні крім колишнього голови АРМА про підозру повідомлено начальнику управління менеджменту активів центрального апарату АРМА, спеціалісту відділу з розвитку підприємства державного підприємства «Сетам», оцінювачу, засновнику та директору приватної компанії. Досудове розслідування триває. Встановлюються інші особи, які можуть бути причетні до вказаного злочину, а також інші епізоди протиправної діяльності", – зазначили в САП.

Нагадаємо, в липні минулого року у справі про привласнення 400 000 доларів відправили під домашній арешт т.в.о. голови АРМА Віталія Сигидина. Підозру в цій справі отримали також його заступник і начальник управління АРМА. 

За даними слідства, вона в 2020 році в змові з адвокатами і фізособами заволоділи $400 000, які були передані в управління агентству.  

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram