ГоловнаСуспільствоВійна

Через війну розгортається велика трагедія для харчової безпеки світу, – Зеленський

Харчова криза буде гарантовано, якщо Україна не зможе доставити свій вже зібраний урожай. 

Через війну розгортається велика трагедія для харчової безпеки світу, – Зеленський
Фото: EPA/UPG

Через розвʼязану Росією війну сьогодні перекриті всі українські порти, заблокований для експорту нашої харчової продукції та металургії морський шлях.

Це вже не просто ризики, а велика трагедія щодо харчової безпеки світу, повідомив у інтервʼю програмі 60 minutes президент Володимир Зеленський.

"Цінова політика буде висока на харчову продукцію. Ми можемо втратити мільйони, десятки мільйонів тонн врожаю, який вже зібраний, Росія не впускає і не випускає, вони контролюють Чорне море", – повідомив він.

Україна намагається розблокувати морські шляхи, щоб запобігти харчовій кризі.

"Після енергетичної кризи, за якою стоїть їхнє рішення, зараз буде харчова криза. Вона точно буде. Це 100%. Не 90, не 95 – 100% у нас буде, якщо ми не зможемо наш врожай доставити до Європи, до портів Європейських, а потім – у інші держави", – наголосив він.

Росія цю ситуацію добре розуміє. Армія РФ бʼє по залізниці та інших шляхах. Ракетами бʼють по мостах, де їде наш товар на експорт.

Нагадаємо, Україна і Болгарія збираються перевести експорт українського зерна до болгарських портів. Росіяни постійно обстрілюють сховища з зерном. Сьогодні вони завдали ракетного удару по елеватору в Дніпропетровській області. 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram