ГоловнаСуспільствоНаука і релігія

Помер рівненський митрополит УПЦ МП Варфоломій

Архієрей був підписантом так званого "рівненського меморандуму" за створення помісної церкви.

Помер рівненський митрополит УПЦ МП Варфоломій
Фото: rivne.church.ua

Архієрей УПЦ Московського патріархату митрополит Рівненський та Острозький Варфоломій (Віктор Ващук) помер 15 вересня у віці 68 років унаслідок тяжкої хвороби.

Про це повідомляється на сайті церкви.

Віктор Ващук народився у селянській родині у селі Городне на Волині. Служив у Радянській армії, працював слюсарем у Ковельському вагонному депо. У 1975 році вступив до Одеської духовної семінарії, після її закінчення навчався у Московській духовній академії.

Почав керувати Рівненською кафедрою в 1995 році, коли ще був єпископом. У 1996 році Варфоломій був возведений у сан архієпископа, а 28 серпня 2014 року – у сан митрополита.

У 2014 році Варфоломій разом сарненським митрополитом УПЦ МП Анатолієм (Гладким) підписали так званий "рівненський меморандум" про єдину Україну і єдину Українську помісну православну церкву. У документі засуджувалася агресія Російської Федерації проти України, а також розпалювання міжрелігійної ворожнечі. Також там висловлюється намір усіх церков-підписантів (крім УПЦ МП, документ підтримали УГКЦ і тодішні УАПЦ і УПЦ КП) молитися за цілісність і єдність України та створення єдиної української помісної православної церкви.

Через кілька днів обидва митрополита УПЦ МП відкликали свої підписи. В Київському патріархаті заявляли, що це сталося після прочухана від київського митрополита Онуфрія (Березовського).

Останні роки владика Варфоломій хворів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram