ГоловнаСуспільствоЖиття

МВС пропонує давати 15 діб за п'яне водіння

За умови, що водія спіймають в стані сп'яніння повторно протягом року.

МВС пропонує давати 15 діб за п'яне водіння
Фото: kiev.klichko.org

Міністерство внутрішніх справ України після скасування кримінальної відповідальності за п'яне водіння просить дозволити, крім штрафів, адміністративні арешти. Зокрема, пропонується дозволити заарештовувати п'яних водіїв на 15 діб.

Заява опублікована на сайті відомства.

"МВС підтримує ухвалення Верховною Радою й підписання президентом законопроєкту №3314, який має на меті уточнення та виправлення деяких положень законодавства про кримінальні проступки", – йдеться в повідомленні.

Відзначається, що в середньому на процедуру оформлення кримінального проступку поліцейські витрачали 6–8 годин, у той час як у випадку з адміністративною процедурою оформлення займає всього 2–3 години.

"МВС і Національна поліція вважає за доцільне введення відповідальності не тільки у вигляді великого грошового штрафу, а й у вигляді адміністративного арешту строком до 15 діб. За умови, що особа, притягнута до відповідальності за керування в стані сп'яніння, повторно протягом року сяде за кермо в нетверезому стані", – уточнили у МВС.

Нагадаємо, законопроєкт, який вводив кримінальну відповідальність для водіїв, ухвалили ще в листопаді 2018 року. Набрати чинності він мав із січня 2020 року, але його дію відтермінували до 1 липня 2020 року.

Документ включав у Кримінальний кодекс ст. 286–1, згідно з якою керування транспортними засобами в стані алкогольного, наркотичного, іншого сп'яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції, карається штрафом від 1 000 до 2 000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (17 000 – 34 000 гривень) з позбавленням права керувати транспортними засобами на термін до 3 років.

Таке ж повторне правопорушення призводило б до штрафу 51 000 гривень із позбавленням права керування транспортними засобами на строк від 2 до 3 років.

Однак 17 червня 2020 року Рада прийняла ще один законопроєкт – № 3314, який підписав президент Володимир Зеленський. Законопроєкт передбачає скасування кримінального покарання за водіння в нетверезому стані.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram