ГоловнаСуспільствоОсвіта

Рада прийняла законопроєкт Зеленського, який дозволяє дітям з окупованих територій вступати без ЗНО (оновлено)

За документ у цілому проголосували 310 нардепів.

Рада прийняла законопроєкт Зеленського, який дозволяє дітям з окупованих територій вступати без ЗНО (оновлено)
Фото: testportal.gov.ua

Верховна Рада України проголосувала за основу і в цілому за ініційований президентом Володимиром Зеленський законопроєкт №3774, який дозволяє дітям з тимчасово окупованих територій вступати у ВНЗ без зовнішнього незалежного оцінювання (ЗНО).

За прийняття за основу віддали голоси 266 нардепів, оголосив спікер парламенту Дмитро Разумков. Фракції наполягали на тому, щоб прийняти законопроєкт і в цілому, проте не всі підтримали це рішення - фракція "ЄС" виступала проти.

Оновлено. Після того, як Разумков дав хвилину на виступ представникові "Європейської Солідарності" Забродському, Рада проголосувала за законопроєкт у цілому з необхідними правками. Його підтримали 310 нардепів.

"Закон не ідеальний. Про нерівність у цьому законі ви чули. Я закликаю, що закон потребує доопрацювання", - заявив Забродський.

Законопроєкт передбачає, що діти з тимчасово окупованих територій зможуть вступати в будь-який вуз за квотами, а не за обмеженими окремими списками, як це відбувається зараз. Раніше така норма діяла лише для випускників з анексованого Криму і Севастополя.

Абітурієнти будуть конкурувати одне з одним за безкоштовне навчання в рамках цієї спецквоти.

"Для осіб, місцем проживання яких є тимчасово окупована територія ОРДЛО, територія населених пунктів на лінії зіткнення, тимчасово окупована територія АР Крим і Севастополя, за їхнім бажанням забезпечується безкоштовне навчання зі стипендіальним забезпеченням на підготовчих курсах вищої освіти терміном до одного року з подальшим вступом у вузи як внутрішньо переміщеним особам у порядку, визначеному Умовами прийому на навчання для здобуття вищої освіти", - йдеться в законопроєкті.

Нагадаємо, що 22 червня Зеленський заявив, що ініціюватиме внесення змін до Закону "Про вищу освіту" для максимального спрощення вступу у вищі навчальні заклади випускникам шкіл з тимчасово окупованих територій Донецької, Луганської областей і Криму.

Рада зареєструвала його 24 червня, але вже через день проєкт відкликали, того самого дня оновлений документ знову відправили в парламент.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram