ГоловнаСуспільствоНаука і релігія

Помер черкаський митрополит Софроній

Архієрей УПЦ МП був прихильником автокефалії.

Помер черкаський митрополит Софроній
Митрополит Черкасский и Каневский УПЦ МП владыка Софроний
Фото: religion.in.ua

Увечері 22 червня на 81-му році життя помер митрополит Черкаський і Канівський Софроній (Дмитрук).

Про це йдеться на сайті Черкаської єпархії УПЦ МП.

"З глибоким сумом і печаллю повідомляємо, що 22 червня о 23:08 на 81 році життя після тривалої і виснажливої хвороби відійшов до Господа митрополит Черкаський і Канівський Софроній – видатний архіпастир землі Черкаської, храмобудівничий, невтомний трудівник на ниві Божій", – повідомила єпархія.

Дмитро Дмитрук народився 15 лютого 1940 року в Рівненській області. Навчався в семінарії й духовної академії в Москві, а з 1979 року був священником у Черкаській області.

У 1992 році став єпископом Черкаським і Канівським, у 2008 році був зведений у сан митрополита.

Софроній був прихильником автокефалії української церкви. У 2018 році він збирався брати участь в об'єднавчому соборі, але не зміг приїхати за станом здоров'я.

Софроній говорив, що не є кліриком Московського Патріархату, тому що не згадує під час служби патріарха Кирила, але й не входить до складу ПЦУ. При цьому він до самої смерті був зазначений на сайті УПЦ МП як правлячий архієрей і митрополит черкаської єпархії.

У лютому 2020 року Софроній із нагоди 80-річчя отримав від патріарха Кирила орден преподобного Серафима Саровського II ступеня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram