ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

Голова МОЗ розповів, як буде фінансуватися психіатрична служба

Недофінансування всіх психіатричних лікарень в Україні зараз становить 898 млн гривень.

Голова МОЗ розповів, як буде фінансуватися психіатрична служба
Максим Степанов
Фото: МОЗ

Міністр охорони здоров'я Максим Степанов розповів, що психіатрична служба фінансуватиметься за особливим механізмом.

Про це він заявив на брифінгу.

"Ми зробимо суттєву редакцію реформи. Ми хочемо, щоб після реформування не закривали лікарні. Що стосується психлікарень, за тими розрахунками, які ми завершуємо, психіатрична служба фінансуватиметься за окремим механізмом, що дозволяє реформувати її за чіткими критеріями, і, з іншого боку, щоб ми її не втратили", - сказав він.

Степанов підкреслив, що зараз недофінансування всіх психіатричних лікарень становить 898 млн гривень.

"Учора психіатрична лікарня імені Павлова вийшла на протест. Це був мирний протест, вони розмістилися уздовж дороги, і протестували проти тієї ситуації, в якій опинилися через введення 1 квітня другого етапу реформи... Їхнє фінансування стало меншим, аніж у минулому році, більш ніж на 50%. Вони опинилися на межі закриття амбулаторій, поліклінік, деяких відділень. Тому що тарифи не відповідають процесу лікування у всіх монопрофільних психлікарнях", - додав міністр.

Нагадаємо, напередодні Степанов пообіцяв через "декілька днів" представити варіант змін другого етапу медреформи. Він також зазначив, що найскладніша ситуація з психіатричним напрямом у медицині, через що і був протест медиків у Києві.

На початку травня президент Володимир Зеленський заявив, що не може допустити другого етапу медичної реформи в її нинішньому вигляді. Після цього стало відомо, що медустанови в цьому році отримають стільки ж, скільки в 2019 році, тобто зміни системи фінансування не відбудеться.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram