ГоловнаСуспільствоЖиття

Київський апеляційний суд відпустив під домашній арешт "беркутівця" Шаповалова

Суд не інформував ні потерпілих, ні їхніх представників про апеляційну скаргу Шаповалова.

Київський апеляційний суд відпустив під домашній арешт "беркутівця" Шаповалова
Віктор Шаповалов
Фото: Катерина Серко

Київський апеляційний суд сьогодні звільнив з-під варти Віктора Шаповалова, екскомандира роти батальйону міліції особливого призначення "Беркут", обвинуваченого у перевищенні влади та службових повноважень 18 лютого 2014 року під час протестів на Майдані, що призвело до тяжких наслідків. Про це стало відомо з повідомлення на сторінці Адвокатської дорадчої групи (адвокати сімей Небесної Сотні). 

"Суд пом'якшив запобіжний захід Шаповалову на нічний домашній арешт (з 22 до 6 ранку), без носіння браслета. На підставі того, що згідно з ч. 5 ст 72 КК (так званий "Закон Савченко") обвинувачений провів під вартою "9 років" (зарахування "день за два", згідно з вищенаведеною нормою) з 10 років, тобто максимально можливого терміну позбавлення волі, передбаченого для злочинів, в яких звинувачується Шаповалов", - йдеться в повідомленні.

Згідно з повідомленням, суд не інформував ні потерпілих, ні їхніх представників про апеляційну скаргу Шаповалова.

Нагадаємо, Віктор Шаповалов перебуває під вартою з 2015 року. Обвинувальний акт щодо Шаповалова було передано до суду в листопаді 2016 року. У справі за звинуваченням Шаповалова - 108 потерпілих, і зараз триває стадія їх допиту. Наступне засідання у справі має відбутися 18 грудня.

Шаповалова звинувачують у низці злочинів, серед яких - перевищення службових повноважень, що призвело до побиття і вбивства активістів у Кріпосному провулку під час Революції Гідності 18 лютого. 18 лютого вдень у сутичках з силовиками було вбито 28 осіб, поранено не менш ніж 100. Шаповалову інкримінують перевищення службових повноважень, що спричинило тяжкі наслідки - побиття і вбивства трьох осіб. Всі троє загиблих померли від вогнепальних поранень. Володимир Кіщук (Димер, Київська область) - отримав вогнепальне поранення в голову. Киянин Сергій Шаповал - в ділянку грудей, живота, передпліччя, наскрізні поранення в печінці. Ігор Сердюк був поранений в ділянку носа (згідно з висновками експертизи в обвинувальному акті, озвученому на попередніх засіданнях).

Раніше LB.ua повідомляв про те, що Святошинський суд відпустив одного з обвинувачених у вбивствах "беркутівця" Тамтуру під домашній арешт, а в жовтні навіть дозволив зняти електронний браслет, щоб “влаштуватися на роботу”. Так само в липні Шевченківський суд відпустив під домашній арешт ексголову СБУ Олександра Щеголєва, а в жовтні пом'якшив запобіжний захід до особистого зобов'язання. 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram