ГоловнаСуспільствоЖиття

​Бородянський: УПЦ МП повинна вказувати в назві свою приналежність до Російської церкви

Усі повинні розуміти, що центр впливу на Українську православну церкву Московського патріархату перебуває в Москві.

​Бородянський: УПЦ МП повинна вказувати в назві свою приналежність до Російської церкви
Владимир Бородянский
Фото: Макс Левин

Міністр культури, молоді та спорту Володимир Бородянський вважає, що Українська православна церква Московського патріархату у своїй назві має позначити свою приналежність до Російської церкви, оскільки її центр впливу розташований у Москві.

Про це він розповів в інтерв'ю РІСУ.

"І ми розуміємо, що центр впливу на Українську православну церкву Московського патріархату перебуває в Росії, в Москві. Звичайно, Україна повинна якимось чином враховувати це. І я вважаю, що принцип, що церква повинна внести у свою назву ідентифікацію, що вона належить до Російської православної церкви - це зрозуміла норма, яка просто визначає, хто є хто. Усі повинні розуміти, що центр впливу на Українську православну церкву Московського патріархату перебуває в Москві - через той самий Синод", - підкреслив міністр.

На думку Бородянського, держава не повинна вказувати церкві, як їй називатися, але під час війни вона повинна позначити, хто є хто, і надати людям можливість свідомого вибору.

"Тут дійсно є нюанс, що країна почала втручатися в такі елементи, як назва - це не дуже правильно. Але в період війни, в період агресії проти нашої країни, коли відбуваються події на сході, і вони відбуваються вже довгий час, і коли в нас окупували Крим - я вважаю, що це нормально, коли країна позначає, хто є хто. І мені здається, що такі вимоги не можна в цьому контексті вважати втручанням", - сказав Бородянський.

"Держава ж нічого не робила, вона просто сказала: давайте позначимо. Усе. Свобода віросповідання залишається, але давайте позначимо, хто є хто на цій території. Я не бачу в цьому ніяких проблем", - додав він.

Нагадаємо, 20 грудня минулого року Верховна Рада прийняла закон, який зобов'язує Православну церкву Московського патріархату у своїй назві вказати приналежність до Російської православної церкви.

Мінкульт зобов'язав низку релігійних організацій змінити свої назви до 26 квітня 2019 року. Зокрема, в назві УПЦ МП повинна бути зазначена приналежність до Російської православної церкви. Представники церкви відмовилися змінювати назву і пообіцяли звернутися в Конституційний Суд. Крім того, Православна церква Московського патріархату не визнає Православну церкву України, створену на об'єднавчому соборі 15 грудня, яка отримала Томос про автокефалію в січні 2019 року.

6 квітня Окружний адмінсуд Києва задовольнив позов нардепа від "Опозиційного блоку" Олександра Долженкова до спікера Ради Андрія Парубія і визнав незаконним перейменування УПЦ МП. Окружний адміністративний суд Києва зупинив наказ Мінкультури про перейменування.

У липні 2019 року Шостий апеляційний суд відхилив апеляцію Мінкультури на зупинення перейменування УПЦ МП.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram