ГоловнаСуспільствоОсвіта

Міносвіти тимчасово зупинило атестацію вишів

У 2020 році між кращими вишами розподілять не 100, а 400 млн грн.

Міносвіти тимчасово зупинило атестацію вишів
Анна Новосад
Фото: reider-nau.com

Міністерство освіти і науки змушене призупинити атестацію вишів, щоб здійснити донабір експертів, зокрема міжнародних.

Про це заявила міністр освіти і науки Анна Новосад за результатами засідання Нацради з розвитку науки і технологій, повідомляє пресслужба відомства.

Водночас університети зможуть пройти атестацію та отримати кошти на базове фінансування науки на початку 2020-го. Між кращими вишами розподілять вже не 100, а 400 млн грн.

"Буквально кілька тижнів тому в МОН стартувала атестація, за підсумками якої ми вперше повинні були дати кращим науковим напрямам у вишах базове фінансування на науку. На 2019 рік на це закладено 100 млн гривень. Аналіз і експертну оцінку наукової діяльності повинні проводити незалежні експерти - всього в МОН було подано понад 900 анкет", - пояснила Новосад.

Вона наголосила, що атестація, за результатами якої розподіляються бюджетні кошти, проводиться на 5 років.

"Якість результатів і довіра до них набагато важливіше, ніж "гонка" за термінами атестації. У 2020 році на базове фінансування науки у вишах передбачено вже 400 млн гривень, і дуже важливо, щоб розподіл цих коштів відбувався на основі об'єктивних результатів оцінки", - зазначила міністр.

Передбачені на 2019 рік на базове фінансування 100 млн грн теж підуть на підтримку університетської науки. МОН запропонує уряду перерозподілити ці кошти на дофінансування пілотного проєкту зі створення центрів колективного користування науковим обладнанням у вишах. Наразі відкрито 14 таких центрів у різних містах України.

Нацрада підтримала пропозицію МОН, рекомендувавши відкласти атестацію і здійснити додатковий набір українських та іноземних експертів з числа вчених.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram