ГоловнаСуспільствоЖиття

Верховний суд Криму відмовив в апеляції фігурантам "справи Веджіє Кашки"

Суд визнав, що всі докази "вже вивчені судом першої інстанції".

Верховний суд Криму відмовив в апеляції фігурантам "справи Веджіє Кашки"
Фигурант "дела Веджие Кашка" Асан Чапух (слева) и активист Энвер Муслядинов
Фото: Крым.Реалии

Верховний суд Криму відмовив у задоволенні апеляційних скарг у кримінальній справі, відомій, як "справа Веджіє Кашки".

Про це повідомляє "Кримський процес".

Відзначають, що суд відмовив у задоволенні всіх трьох клопотань захисту. Зокрема, адвокати просили забезпечити гласність судочинства і перенести засідання в більш місткий зал у зв'язку з тим, що на засідання було допущено всього 10 слухачів. У цьому клопотанні було відмовлено.

Також суд відмовив у вимогах забезпечити явку потерпілого Айтана Юсуфа і в дослідженні відеофайлів, які вказують на можливість підкидання зброї в домоволодіння Асана Чапуха.

Під час засідання адвокати наполягали на неправильній кваліфікації злочину, вимагаючи переглянути дії засуджених з "вимагання" на дії за статтею "самоуправство", а в частині зберігання зброї Чапухом - винести виправдувальне рішення в зв'язку з недоведеністю причетності його до цього злочину.

Прокурор заперечував проти задоволення скарг, вважаючи, що всі докази вже вивчені судом першої інстанції і їм дано належну правову оцінку. Колегія під час оголошення рішення уточнила, що умовний термін для засуджених має бути перерахований з урахуванням відбування в СІЗО і під домашнім арештом.

Нагадаємо, 23 листопада 2017 року російські силовики затримали групу кримських татар - Аметова, Чапуха, Трубача і Дегерменджі за підозрою у вимаганні грошей у громадянина Туреччини. Під час затримання стало погано ветерану кримськотатарського національного руху Веджіє Кашці. Пізніше жінка померла.

Активіст кримськотатарського національного руху Наріман Джелял стверджує, що громадянин Туреччини, у зв'язку з яким затримали групу активістів, украв гроші сім'ї Веджіє Кашки.

У січні 2019 року підконтрольний Росії суд Сімферополя почав розглядати "справу Веджіє Кашки" по суті. Чотирьох її фігурантів звинувачують у вимаганні у громадянина Туреччини Юсуфа Айтана.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram