ГоловнаСуспільствоЖиття

Громадські організації закликали розслідувати заяви про погрози захисникам Протасового Яру

Активісти виступають проти будівництва житлового комплексу в зоні охоронного ландшафту в Києві.

Громадські організації закликали розслідувати заяви про погрози захисникам Протасового Яру
Фото: Едвард Скрипник

Українські правозахисні організації звернулися до правоохоронних органів із закликом розслідувати заяви про погрози на адресу активістів ініціативної групи "Захисники Протасового Яру".

Заяву підписали Українська Гельсінська спілка з прав людини, Медійна ініціатива з прав людини, Харківська правозахисна група, Центр прав людини ZMINA і правозахисний центр "Дія".

"Звертаємося до правоохоронних органів із закликом розслідувати заяви про погрози вбивством і нападу на членів ініціативної групи "Захисники Протасового Яру" (Романа Ратушного, Юлію Кононенко та інших), не роблячи винятків для чиновників і ймовірно лояльних до влади бізнесменів", - йдеться в заяві.

Правозахисники вимагають від правоохоронців забезпечити безпеку активістам зазначеної організації та публічно відреагувати на факти їх переслідування, щоб запобігти повторенню подібних випадків в майбутньому.

Громадські організації нагадали, що ініціативна група "Захистимо Протасів Яр" була створена активістами з метою захистити ліс і перешкодити будівництву житлового комплексу в зоні охоронюваного ландшафту в Києві.

З травня між активістами і забудовником ТОВ "Дайтона Груп" триває протистояння за Протасів Яр. Боротьба перейшла в правову площину, і лідер організації Роман Ратушний подав позов до суду. Тим часом місцеві жителі подали заяви в поліцію щодо захоплення земельних ділянок в Протасовому Яру.

Протягом травня-серпня на активістів кілька разів нападали охоронці, найняті забудовником "Дайтона Груп". Ратушному неодноразово погрожували побиттям, викраденням і навіть вбивством. Він скаржився, що погрози надходять від одного з бенефіціарів будівництва Геннадія Корбана.

У вересні один з охоронців об'єкта напав на координатора групи Юлію Кононенко. У активістки діагностували струс мозку і забій лицьової щелепи. Вона подала заяву в поліцію і їй стали погрожувати, змушуючи забрати її.

Правозахисні організації заявляють про бездіяльність органів правопорядку і вимагають невідкладного реагування поліції і Генпрокуратури, оскільки дії забудовників змусили активістів змінити номери телефонів, місця проживання і ховатися від зловмисників.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram