ГоловнаСуспільствоЖиття

У регіональних ЗМІ більш ніж половина міжнародних новин присвячені Росії, - дослідження

Найбільше негативних новин про РФ - в онлайн-ЗМІ Харкова, Одеси та Миколаєва.

У регіональних ЗМІ більш ніж половина міжнародних новин присвячені Росії, - дослідження
Фото: Depositphotos/shock

У регіональних онлайн-ЗМІ півдня і сходу України більшість міжнародних новин публікується про Росію, найменше - про США та міжнародні громадські організації.

Про це свідчать результати дослідження Інституту масової інформації, проведеного в восьми регіонах України в серпні.

За результатами моніторингу, із загальної кількості міжнародних новин частка новин про РФ становила 51%, про європейські країни і міжнародні організації - 30% і про США - 19%.

Фото: imi.org.ua

Медіа східних і південних регіонів України про Росію писали переважно збалансовано (64% новин були нейтральними), 30% новин про РФ мали негативне забарвлення і 6% були позитивними.

"Найбільше негативних новин про Росію було опубліковано в онлайн-ЗМІ Харкова (32,6% загальної кількості), Одеси (30,8%) і Миколаєва (21%). Цікаво, що більше новин про Росію було зафіксовано в онлайн-ЗМІ Луганської області (6% загальної кількості публікацій) і Донецькій (4,5%)", - наголошується в дослідженні.

Що стосується країн Європи, то 89% новин про них були нейтральними, 7% - позитивними і 4% - негативними.

Також були регіони, в яких не було зафіксовано взагалі жодної новини про країни ЄС за час моніторингу - в Дніпрі та Херсоні. Найчастіше про країни ЄС писали онлайн-ЗМІ Запоріжжя (4% загальної кількості публікацій) і Миколаєва (3%).

Про США місцеві ЗМІ публікували в основному нейтральні новини (83%). На негативні новини про США припало 11%, і ще 6% були позитивними новинами. Найчастіше про США писали онлайн-ЗМІ Запоріжжя та Миколаєва (по 2% загальної кількості публікацій).

Найбільше позитивних новин стосувалися міжнародних організацій та інститутів (16,5% загальної кількості новин про них). Найчастіше про міжнародні організації писали в новинах Луганщини (3% загальної кількості публікацій) і Донецькій області (1%).

У рамках дослідження було опрацьовано 6629 новин із 40 регіональних онлайн-медіа в восьми регіонах України (Дніпро, Донецьк, Запоріжжя, Луганськ, Миколаїв, Одеса, Харків, Херсон).

Нагадаємо, Україна вже п'ять років є основною ціллю інформаційної війни з боку Росії. Так, у 2018 році Україна фігурувала в 461 з 1 тис. випадків дезінформації в російських ЗМІ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram