ГоловнаСуспільствоПодії

Прокуратура назвала причину масового отруєння військовослужбовців у квітні у Львові

Керівництво Нацгвардії закупило неякісні консерви за завищеними цінами.

Прокуратура назвала причину масового отруєння військовослужбовців у квітні у Львові
Архивное фото
Фото: www.segodnya.ua

Прокуратура встановила, що масове отруєння військовослужбовців у Львові у квітні відбулося через закупівлю неякісних консервів за завищеними цінами керівництвом Національної гвардії.

Про це йдеться в судових матеріалах, передають "Українськi Новини".

Зазначають, що Військова прокуратура відкрила справу проти посадових осіб Нацгвардії за фактом зловживання службовим становищем під час здійснення держзакупівель продовольства.

У матеріалах провадження сказано, що протягом 2017-2019 років командування Центральної бази забезпечення Нацгвардії (військова частина №3078, Київ) і суб'єкти підприємницької діяльності уклали договори про закупівлю товарів харчової промисловості за державні кошти на загальну суму понад 70 млн гривень.

Відповідно до договорів, постачальники доправляли рибні консерви та м'ясну продукцію у військову частину №3078, а в подальшому розподіляли на склади недоторканих запасів і поточного зберігання військових частин Нацгвардії, в тому числі №3002, №4114 (обидві - Львів) і №3007 (Золочів, Львівська область).

Центральна база забезпечення Нацгвардії закуповувала консерви та м'ясну продукцію у ТОВ "Буський консервний завод" під виглядом інших торгових марок, причому експертні висновки на поставлені партії товарів не відповідали реально поставленій продукції, що свідчить про її неналежну якість, кількість і невідповідність реальному терміну зберігання.

"Тож неякісна продукція через бездіяльність посадових осіб Нацгвардії потрапляє для споживання особовому складу військових частин і призводить до отруєння військовослужбовців, зниження їх бойової готовності та заподіяння економічних збитків державі", - йдеться в матеріалах суду.

Зокрема, 29 квітня 57 військовослужбовців однієї з військових частин Національної гвардії у Львові отруїлися простроченими консервами і були госпіталізовані.

Експертиза м'ясних і рибних консервів показала, що продукція не відповідає споживчим стандартам, а декотрі були виготовлені ще 2015 року.

Нагадаємо, в лютому прокуратура Києва отримала дозвіл на виїмку документів ТОВ "Військторгсервіс-Волонтер" і ТОВ "Воєнторг", які два роки були головними постачальникам харчування для армії.

З 2015 року у Збройних Силах України ввели нову систему харчування з розширеним набором продуктів. Міноборони обіцяло, що до кінця 2019 року на неї перейдуть усі частини.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram