ГоловнаСуспільствоОсвіта

Учасникам ЗНО з історії зарахують по балу за "помилкове" завдання (оновлено)

Завдання №42 не має правильної відповіді, ще одне завдання вимагають визнати некоректним.

Учасникам ЗНО з історії зарахують по балу за "помилкове" завдання (оновлено)
Фото: konkurent.in.ua

Одне із завдань тесту зовнішнього оцінювання з історії України, яке абітурієнти проходили 4 червня, не має правильної відповіді. На позачерговому засіданні Українського центру оцінювання якості освіти 5 червня було прийнято рішення зарахувати по 1 балу за це завдання всім учасникам ЗНО з історії України.

Про це повідомляють на сайті УЦОЯО.

"Сьогодні, 5 червня, було проведено позачергове засідання предметної фахової комісії з історії України, яка встановила, що завдання №42 сертифікаційної роботи основної сесії ЗНО з історії України не має правильної відповіді. Зваживши рішення предметної фахової комісії, в Українському центрі було прийнято рішення зарахувати всім учасникам основної сесії зовнішнього незалежного оцінювання з історії України 2019 року по одному балу за завдання №42 відповідної сертифікаційної роботи", - йдеться в повідомленні.

В УЦОЯО пояснили, що завданням № 42 було передбачено визначити фото із зображенням Георгіївської церкви Видубицького монастиря. У варіантах відповідей є фото, що містять зображення Свято-Покровської церкви (с. Сутківці, Хмельницька обл.), П'ятницької церкви (м. Чернігів), Катерининської церкви (м. Чернігів) і церкви Святого Пантелеймона (с. Шевченкове, Івано-Франківська обл.). Через технічні упущення під час підготовки до друку сертифікаційної роботи замість фото Георгіївської церкви Видубицького монастиря помилково наведено фото собору Святої Великомучениці Катерини (Катерининська церква) в м. Чернігів.

Оновлення. 5 червня сайті Президента України з'явилася петиція з вимогою визнати питання №58 з тесту ЗНО з історії України-2019 некоректним і зарахувати його як правильне всім абітурієнтам.

"У тесті ЗНО з історії України, проведеному 4 червня 2019 року, присутнє некоректне питання №58 (хронологічна послідовність). Правильна відповідь на це питання (згідно з опублікованими офіційними відповідями) передбачає, що абітурієнт повинен знати дату 1699 рік і керуватися не офіційною програмою ЗНО, де подія (ліквідація козацтва на Правобережній Україні) датована 1713 роком, а саме датою 1699, яка присутня в інших джерелах, але відсутня в затвердженій програмі ЗНО".

У зв'язку з тим, що це питання може впливати на результат ЗНО з історії України (3 тестові бали) і, відповідно, на бали абітурієнтів під час вступу до вищих навчальних закладів, автор петиції просить визнати це питання некоректним і зарахувати його всім абітурієнтам як правильне, тобто додати 3 тестові бали.

У четвер, 6 червня, відбудеться ЗНО з біології, на яке зареєструвалася понад 81 тисяча абітурієнтів.

Основна сесія ЗНО розпочалася 21 травня з тестування з математики.

23 травня абітурієнти писали тестування з української мови та літератури.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram