ГоловнаСуспільствоЖиття

У нові буднорми включили туалети в метрополітені

Санвузли на станціях метро повинні бути доступними для всіх груп населення.

У нові буднорми включили туалети в метрополітені
Фото: metro.kiev.ua

З 1 вересня набудуть чинності нові державні будівельні норми, які передбачають під час проектування нових і реконструкції старих станцій метро облаштування туалетів для пасажирів. Про це повідомив заступник міністра регіонального розвитку Лев Парцхаладзе на своїй сторінці у фейсбуці.

Туалети будуть встановлювати на вході/виході зі станцій. Відповідна норма міститься в оновленому ДБН "Метрополітени".

"Сьогодні в чинних ДБН "Споруди транспорту. Метрополітени" відсутня норма щодо проектування громадських туалетів для пасажирів. Але в багатьох країнах Європи, зокрема у Франції, Великобританії та Австрії, це нормальна практика. Громадські туалети при вході на станціях там є", - зазначив Парцхаладзе.

Санвузли на станціях метро повинні бути доступними для всіх груп населення і враховувати потреби людей з інвалідністю та інших маломобільних груп.

У складних умовах під час реконструкції станції можна буде облаштовувати санвузли в суміщених підземних переходах або поруч зі станцією на поверхні землі.

Заступник міністра також підкреслив, що цю тему давно порушує в розмовах громадськість, і міністерство це враховує, "тим паче що в Україні теж є вдалі приклади такого впровадження, наприклад, харківське метро".

Нагадаємо, в квітні 2019 року в Україні набули чинності нові норми будівництва пандусів. Згідно з новими ДБН, усі громадські і житлові будівлі, приміщення в них, а також суспільний простір повинні бути доступні для маломобільних груп населення нарівні з іншими людьми. Крім сходів, обов'язково повинні проектуватися пандуси, ліфти, підйомні платформи, вертикальні підйомники й інші спеціальні пристосування.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram