ГоловнаСуспільствоВійна

Німецькі економісти підрахували втрати України від війни на Донбасі

ВВП на душу населення знизився в середньому на 15 відсотків.

Німецькі економісти підрахували втрати України від війни на Донбасі
Фото: dn.npu.gov.ua

Фахівці Німецького інституту економічних досліджень оцінили втрати, яких завдала економіці України війна на Донбасі. Про це йдеться у документі, опублікованому на сайті інституту, пише Німецька хвиля.

За даними експертів, які проаналізували основні економічні показники країни за період з 1995 по 2017 рік, внаслідок війни на Донбасі ВВП на душу населення за період з 2013 по 2017 роки знизився в Україні в середньому на 15,1 відсотка, або близько 1 439 доларів США.

Як зазначають автори дослідження, війна на Донбасі призвела до великих втрат у галузі промисловості та зайнятості населення України. Серед чинників, що здійснюють негативний вплив на розвиток економіки, називають велику кількість людей, які змушені змінити місце проживання, а також військові і цивільні жертви, загальна кількість яких становить на сьогодні понад 10 тисяч людей.

Найсильніший вплив військовий конфлікт здійснив на економіку Донецької та Луганської областей, йдеться в документі.

Валовий регіональний продукт (ВРП) в розрахунку на душу населення за період з 2013 по 2016 рік, порівняно з довоєнним часом, впав у цих областях на 43 і 52 процентних пункти відповідно (4 630 і 3 326 доларів США).

До подій 2014 року, пишуть експерти, на Донбас припадала чверть усього українського експорту і понад 15% усіх капіталовкладень. З серпня 2014 року через зниження потужностей і руйнування залізничного сполучення рівень промислового виробництва впав в Донецькій і Луганській областях на 60 і 85 відсотків відповідно, наголошується в дослідженні.

На сьогодні економічний збиток, завданий Україні війною в Донбасі, ще не може бути оцінений в повному обсязі, наголошують автори. Свою роботу вони називають лише початком відповідного дослідження.

Експерти наголосили, що вони свідомо відмовилися від аналізу втрат, пов'язаних з людським капіталом, соціальних і психологічних наслідків конфлікту, а також міграційної динаміки, яка виникне в довгостроковій перспективі.

У своїй роботі дослідники користувалися даними Світового банку.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram