ГоловнаСуспільствоВійна

З квітня 2014 року на Донбасі звільнені або знайдені 3239 заручників, - СБУ

Звільнення заручників і їх повернення на підконтрольну Україні територію залежить від результатів переговорів.

З квітня 2014 року на Донбасі звільнені або знайдені 3239 заручників, - СБУ
Фото: EPA/UPG

З 7 квітня 2014 року в районах Донбасу, де тривають бойові дії, звільнені або знайдені 3239 людей.

Про це свідчать дані інформаційного обліку військовослужбовців і цивільних осіб, які були позбавлені волі чи зникли безвісти в районі проведення Антитерористичної операції, повідомили в СБУ у відповідь на запит Радіо Свобода.

"З них в період з січня 2018 року по тепер знайдені або звільнені 24 людини", - йдеться в повідомленні.

У відомстві нагадали, що у зв'язку з тим, що частина територій Донбасу перебувають під контролем незаконних збройних формувань, звільнення заручників та їх повернення на підконтрольну українській владі територію залежить від результатів переговорів.

"Відповідні пропозиції (обміну) регулярно подаються на розгляд Тристоронньої контактної групи з мирного врегулювання ситуації на сході України і оброблення за залученими в рамках Мінського формату міжнародними гуманітарними організаціями. Але практична реалізація переговорних заходів ускладнюється внаслідок різних підходів сторін до розуміння задекларованого принципу звільнення "всіх на всіх". Зокрема, через вимоги протилежної сторони включити в переговорний процес в рамках ТКГ окремі категорії осіб, які підпадають під критерії, визначені Мінським форматом (особи, які вчинили особливо тяжкі насильницькі злочини або кримінальні правопорушення, пов'язані з проведенням АТО тощо)", - пояснили в СБУ.

Як повідомлялося, наприкінці лютого представники Росії і ОРДЛО знову в категоричній формі відмовилися від усіх пропозицій української сторони про передавання росіянам 25 засуджених громадян їхньої країни в обмін на політв'язнів Кремля, помилування 72 сепаратистів в обмін на 19 наших заручників на окупованих територіях.

Раніше, 13 лютого, гуманітарна підгрупа ТКГ також не змогла досягти успіхів на мінських переговорах про обмін заручниками.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram