ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

Центр громадського здоров'я почав створення Нацреєстру донорів крові

Згідно з національною стратегією, систему реорганізують до 2022 року.

Центр громадського здоров'я почав створення Нацреєстру донорів крові
Акция ко Дню донора на одной из станций крови в Днепре, 13 июня, 2018
Фото: dneprcity.net

Центр громадського здоров'я Міністерства охорони здоров'я України розпочав створення Національного реєстру донорів крові та єдиної автоматизованої системи контролю за компонентами крові. Про це повідомляють на сторінці центру у Фейсбуці.

Згідно з повідомленням, нова система дозволить донорам здавати кров без прив'язки до місця реєстрації, а також усуне проблеми дефіциту компонентів крові.

ЦГЗ спільно з громадськими організаціями планує влітку 2019 року запустити інформаційну кампанію популяризації донорства крові. Кількість донорів в Україні необхідно збільшити втричі - за рекомендаціями ВООЗ, мають бути 33 здачі крові (донації) на тисячу осіб, тоді як в Україні цей показник становить 11,28 донації.

Стратегія розвитку системи крові також передбачає навчання всіх фахівців установ системи крові, що поліпшить якість роботи.

Нагадаємо, 21 лютого Кабінет Міністрів України затвердив "Стратегію розвитку національної системи крові на період до 2022 року" з подальшим доопрацюванням. Стратегія передбачає реорганізацію служби крові на трьох рівнях - Трансфузіологічного центру, 11 регіональних центрів крові, які будуть централізовано заготовляти, тестувати, переробляти, зберігати і розподіляти донорську кров та її компоненти; і 385 лікарняних банків крові у складі закладів охорони здоров'я.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram